HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hadd kezdjem azzal Arató képviselő úrra reagálva, és az állításom mélyére nem mennék bele pont azért, hogy ne pártpolitizáljunk és ne az ellentéteket keressük, de annyit szeretnék önnek megjegyezni, hogy azt gondolom, nincsen szégyenkeznivalónk. Másik részről önnek nem kell irigykednie arra, ami Angliában van, mert Angliában, tisztelt képviselő úr, több ezer szélsőséges tüntető volt ott az utcán, sőt még a rendőrökkel is összecsaptak. Magyarországon ilyen nem volt, mert Magyarország egy biztonságos ország.

Azt gondolom, hogy ha végighallgatta például az előterjesztői expozét, akkor abban is az együttműködés szándékát vélhette felfedezni. Az előterjesztő részéről Nacsa képviselőtársam is mindent megtett annak érdekében, hogy ebben az ügyben valóban tudjunk egy pártokon átívelő együttműködést létrehozni azáltal, hogy ezt a politikai javaslatot elfogadjuk.

(19.20)

Azt gondolom…- azt mondja, hogy a Hamászt mi nem nyilvánítjuk terrorszervezetnek. Mi ezt nem mondjuk ki, tisztelt képviselőtársam. Én nagyon szívesen kimondom önnek, hogy a Hamász egy terrorszervezet, ahogy ezt kimondtuk számtalan esetben.

Azt gondolom, hogy ha önöknek valóban fontos ez az ügy, és ebben nem kételkedem, akkor egy ilyen apró-cseprő dolog miatt nem vonják meg a támogatásukat. Azt gondolom, az, hogy az Európai Unió Tanácsára hivatkozunk, hogy beleírjuk, most nem azért, képviselő úr, nem lényegtelen, a lényeg az, hogy a Hamász egy terrorszervezet, és ez szerepel a dokumentumban, nem úgy, ahogy önök szeretnék. De ez nem mindegy, amikor egy ilyen súlyú ügyet kell elítélnünk, egy ilyen brutális terrorcselekményt kell elítélnünk? Én több belátást kérek ebben az ügyben önöktől.

A többi megjegyzésére szándékoltan pont azért nem reagálok, hogy segítsem önöket abban, hogy végül mégis megszavazzák ezt a politikai nyilatkozatot, merthogy azt gondolom, abban nincsen közöttünk vita, hogy ami október 7-én történt, az a világtörténtelem egyik fekete napja, hiszen nagyon rég történt olyan, hogy több száz ártatlan embert mindenfajta előzmény nélkül ilyen bestiálisan és brutálisan öljenek meg, köztük időseket, szórakozó fiatalokra támadtak rá, csecsemőket öltek meg, családokat szakítottak szét. Ma is még fogva tartanak több száz embert.

Azt gondolom, hogy ebben a tekintetben, egyetértve az előterjesztővel, a magyar Országgyűlésnek kötelessége ezt a bestiális terrorcselekményt egyértelműen elutasítani és kiállni Izrael mellett abban, hogy önmagát meg tudja védeni. Ez a politikai nyilatkozat erről szól, ez a lényege. Mivel én azt látom, hogy a Mi Hazánkon kívül egyébként lényeges különbség közöttünk nincsen, én tényleg arra kérem önöket, hogy ezt szavazzák meg.

Azért is fontos ez a kiállás, azt gondolom, mert bár Nyugat-Európában kormányzati részről ilyen kiállás a terrorral szemben megtörténik, ugyanakkor sajnos az európai civilizáció részévé vált az is, hogy egy ilyen brutális terrortámadás után több városban a terrort éltető tüntetéseket, tömegtüntetéseket szerveztek, kiálltak a terror mellett, összeütköztek rendőrökkel is ezzel kapcsolatban. Ezekben az összeütközésekben rendőrök megsebesültek. Van, ahol zsidók házait jelölik meg. Szóval, olyan jelenségek vannak Nyugat-Európában, ami aggasztó, azt gondolom. Mivel mi is Európa része vagyunk, az Európai Unió részei vagyunk, ez még inkább kötelezettséget ró ránk annak érdekében, hogy világos legyen az európai álláspont, hogy a terrort  már csak egyébként az emberi méltóság védelme okán is  nagyon határozottan el kell utasítanunk.

Én itt is szeretném megköszönni a magyar kormánynak azt a munkáját, amit megtett. Menczer államtitkár úr is kitért arra, hogy eddig a kormány több mint ötszáz embert mentett ki Izrael területéről, védte meg ezáltal a nehéz helyzetbe került magyar embereket. Azt gondolom, hogy ez persze a kormánynak kötelezettsége, de ettől függetlenül érdemes a Külügyminisztériumnak, minden munkatársának, aki ebben az evakuációban részt vett, megköszönni a munkáját.

Ez a politikai nyilatkozat világossá teszi  és ezzel is egyetértünk , hogy Izraelnek joga van az önvédelemre. Akit egy ilyen brutális terrorcselekmény sújt, azt gondolom, annak nagyon határozott választ kell adnia. Ugyanakkor én is szeretném aláhúzni azt, amit itt már többen megtettünk, hogy azt viszont el kell kerüljük, hogy ez a konfliktus államközi háborúvá szélesedjen. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert önök is látják a híreket és a történéseket, sajnos ennek lehetőségét nem lehet kizárni, sajnos ennek van kockázata.

Ha ez a konfliktus államközi háborúvá szélesedik, terebélyesedik ki, akkor annak bizony tragikus következményei vannak Közel-Keleten, de tragikus következményei lehetnek Európában is, merthogy tény, ami tény, hogy nagyon sok olyan terrorveszélyes vagy terrorveszélyt jelentő bevándorló érkezett az elmúlt években Európába, akik semmifajta vizsgálaton nem estek át. Láthatjuk az elmúlt időszak sajnálatos, borzasztó, tragikus terrorcselekményét Európában, legutóbb Belgiumban ölt meg egy bevándorló, önmagát egyébként az ISIS katonájának nevező bevándorló két svéd állampolgárt. Ezekről az emberekről, például konkrétan róla sem tudott a belga hatóság semmit, pontosabban: elutasította a kérelmét, de két évig nem tudták, hogy hol van.

Azt gondolom, ez tökéletesen megmutatja, hogy az a bevándorláspolitika, ami Európában működik, az működésképtelen, csődöt mondott. Hogyan lehet az, hogy a hatóságok veszélyesnek ítélnek egy embert, ezért nem adják meg neki a menekültkérelmet  helyesen , de elintézik ezt annyival, hogy nem tudjuk, hogy hol van, ezért nem utasítjuk ki. Európában tulajdonképpen két évig flangált egy terrorveszélyt jelentő ember, ki tudja, hogy milyen országokban.

Úgyhogy én azt gondolom, hogy pont ezért a közel-keleti konfliktus háborúvá szélesedését el kell kerülni, hiszen az is nagyon sajnálatos, ugyanakkor ki kell mondani, hogy úgy látszik, hogy a jelenlegi migrációs kurzuson az Európai Unióban, Brüsszelben nem akarnak változtatni. Ha ehhez még egyébként hozzátesszük azt, amit hallhatunk, hogy a déli határ embercsempészetét szintén terroristák irányítják, akiknek politikai agendájuk van, politikai céljuk van, tehát nekik nem pusztán üzlet ez az egész, hanem az a céljuk, hogy minél több terroristát átsegítsenek az európai határokon, és ezzel destabilizálni tudják Európát, azt gondolom, már csak ezért is, tehát az európai biztonság érdekében is el kell kerülni, hogy ez a konfliktus államközi háborúvá szélesedjen.

Még egyszer szeretném aláhúzni, hogy ez a politikai nyilatkozat egy határozott, gyors válasz, egyértelmű válasz arra a brutális terrorra, ami október 7-én történt. Ezért még egyszer szeretnék megkérni minden ellenzéki parlamenti képviselőt, hogy itt most tegyük félre a pártoskodást, és határozottan mondjunk nemet a terrorra, mondjunk együtt nemet arra a terrorra, ami október 7-én megtörtént. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage