MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A jelen törvénytervezet a magyar kormány kiemelt stratégiai céljai mentén született meg, támogatva a sportot, hazánk nemzetközi sportéletben való kiemelt szerepét, valamint Budapest növekvő jelentőségét, mint nemzetközi szervezetek és nemzetközi sportszövetségek központja. A World Aquatics lesz immáron a harmadik nemzetközi sportszövetség, amelynek Budapest lesz a székhelye a cselgáncs- és a teqballszövetséget követően.

A Nemzetközi Úszószövetség a sportszövetségek között is kiemelt helyet foglal el. A nyári olimpiai játékokon az atlétikát követően úszásban rendezik meg a legtöbb olimpiai versenyszámot, egészen pontosan 37-et. A nemzetközi úszóesemények a világ legnézettebb sporteseményei közé tartoznak. A magyar kormány 2023. július 25-én kötött megállapodást a World Aquatics Japánban tartott kongresszusán a szervezettel arra vonatkozóan, hogy a svájci Lausanne-ból áthelyezi székhelyét Budapestre.

Természetes, hogy az ilyen nagy presztízsű szervezetek befogadására óriási verseny van a világban, és büszkék lehetünk rá, hogy a szervezet Magyarországot választotta székhelyének. Az új magyarországi székhely számos előnnyel fog járni hazánk számára. Túl a presztízsen, hogy a világ egyik legfontosabb sportszövetségének a székhelye itt lesz, mindez kézzelfogható eredményekkel is jár majd. Minden bizonnyal növekedni fog a hazánkban rendezett nagy nemzetközi sportesemények száma, jelentős nemzetközi edzőközponttá fog válni Magyarország, és a sportigazgatásban betöltött szerepünk is jelentősen nőni fog.

A World Aquatics adminisztratív központjának Budapestre helyezésével számos sportdiplomáciai tevékenység, illetve az úszósport, a vízilabda, a műugrás, a magasugrás, a szinkronúszás és a nyílt vízi úszás világeseményeinek szervezése, igazgatása világszinten mind hazánkban fog koncentrálódni.

A kapcsolódás Magyarországhoz a World Aquatics részéről mondhatni, hogy egyben történelmi és természetes. Történelmi, mivel 1908-ban, amikor megalakult a Nemzetközi Úszószövetség, akkor Magyarország egyike volt a nyolc alapító országnak. Ez természetes, mivel Magyarország a világ úszó- és vízilabdasportjában meghatározó szerepet tölt be. Az eddigi ötkarikás játékokon úszóink összesen 37 alkalommal álltak a dobogó legfelső fokán, és vízilabdázóink kiváló teljesítménye is világszerte közismert.

2027-ben a vizes világbajnokságnak ismét Budapest ad otthont. A World Aquatics kiemelt célkitűzése, hogy a világesemény előkészületeit már új székhelyéről, Budapestről tudja koordinálni.

A World Aquatics Magyarországra költözése nemcsak a sport fontosságát, a sportdiplomácia stratégiai szerepét mutatja, hanem illeszkedik a magyar kormány azon törekvésébe, hogy Budapest nemzetközi szervezetek és nemzetközi sportszövetségek globálisan is meghatározó központja legyen. Ennek a stratégiai célkitűzésnek köszönhetően ma már Budapest egy tucat nemzetközi szervezet otthona. Jelenleg közel kétezer főt foglalkoztatnak a nemzetközi szervezetek hazánkban, és ezzel Genf és Bécs után jelentős nemzetközi szervezeti központtá vált Budapest Európában.

A jelen törvénytervezet megteremti annak a lehetőségét, hogy ugyan korlátozott mértékben, de hasonló elbírálásban részesüljön a World Aquatics hazánkban, mint a nemzetközi szervezetek. A törvénytervezet ugyancsak megteremti annak a lehetőségét, hogy a magyar kormány ugyanabban a támogatásban részesítse a World Aquatics szervezetet, mint a Magyarországon székhellyel rendelkező nemzetközi szervezeteket, azaz térítésmentesen biztosítsa az elhelyezést.

Látható a nemzetközi szervezetek számának növekedése, a foglalkoztatottak számának növekedése úgyszintén, és a mindezzel együtt járó presztízs- és országimázs-növekedés, javulás és fejlődés is. Mindez egyértelműen hasznos Magyarország számára, ezért tisztelettel kérem önöket, hogy támogassák a tervezetet. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage