ILLÉS BOGLÁRKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy az általános indoklásban szerepel és az előterjesztő részéről is elhangzott, Magyarország a világ úszó- és vízilabdasportjában meghatározó szerepet tölt be. Ezt többek között az is bizonyítja, hogy az eddigi ötkarikás játékokon úszóink összesen 37 alkalommal álltak a dobogó legfelső fokán, míg hazánk 9 olimpiai aranyérmével a legeredményesebb csapatnak számít a vízilabda győztes nemzetei között. A vízisportok iránti elkötelezettségünket mutatja az is, hogy 1908-ban a Nemzetközi Úszószövetség megalapításakor Magyarország is a nyolc alapító tagország között volt.

Tisztelt Képviselőtársaim! Hazánk tehát számtalan alkalommal bizonyította már sporteredményei által, hogy méltó arra, hogy sportnemzetnek nevezze magát, sportnemzetnek nevezzük magunkat. Ezek közül rendre kiemelkednek, ahogy említettem, a vízisportok terén elért eredményeink.

Éppen egy héttel ezelőtt választotta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állandó tagjai közé Fürjes Balázst, akinek ezúton is szeretnék gratulálni. Ő a nyolcadik magyar, aki saját jogon vált a NOB állandó tagjává. Munkájához sok sikert kívánok.

Magyarország jelenleg is két nemzetközi sportszövetség székhelyének ad otthont, ahogy államtitkár úr is említette, a Nemzetközi Teqballszövetség és a Nemzetközi Dzsúdószövetség székhelyének. S bár a Gyurcsány-párt ifjúsági tagozata, a Momentum eredményesen törte össze milliók álmát, méghozzá azt, hogy hazánk a közeljövőben olimpiát tarthasson, de innen is üzenjük, hogy ami késik, az nem múlik.

A World Aquatics, korábbi nevén a FINA 2022-ben itt már megtartotta a világbajnokságát, az idei évben pedig minden baloldali képviselő, vezető, adott esetben Budapest főpolgármestere és a teljes baloldal ellenkezésének dacára az atlétikai világbajnokság otthonául szolgálhatott Budapest. Ezúton is gratulálok Németh Balázsnak és a szervezőbizottság valamennyi tagjának, hogy minden idők legeredményesebb atlétikai világbajnokságát tudtuk megszervezni, és adhattunk ennek otthont. A professzionális szervezés tehát, az események eredményes levezetése, lebonyolítása, valamint a kiváló földrajzi adottságok, úgy gondolom, hogy jó alapul szolgálnak a World Aquatics számára ahhoz, hogy a székhelyüket Magyarországra helyezzék, ahogy az az előttünk fekvő tervezetben is benne van, és amit a kormánnyal kötött megállapodás alapján térítésmentesen tehetnek meg.

Tisztelt Országgyűlés! Ahogy említettem, sportnemzet vagyunk, és a kormány egyértelmű célkitűzése, hogy Magyarország sportnemzetből sportolónemzetté váljon. Bízunk benne, hogy a javaslat támogatásával egy lépéssel közelebb kerülünk ennek a célnak az eléréséhez, és bízunk benne, hogy az olimpiai álmunk valóra váltásához is. Kérem, támogassák önök is az előttünk fekvő javaslatot. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage