KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz Magyarországon létrehozta a munkaalapú társadalmat. Igazuk lett, ezt megcsinálták. Ma, aki tud és akar, az dolgozik, persze lehet, hogy nem Magyarországon, mert az itteni körülmények valahogy mégsem elég vonzóak; sok százezren mentek külföldre és dolgoznak Bécsben, Berlinben, Londonban vagy éppen Brüsszelben és számos más helyen Nyugat-Európában.

Munka van, más azonban nincs. A munka mellé nem jár a tisztes jövedelem és a tisztes megbecsülés a dolgozóknak. Magyarországon nemhogy a minimálbérből, de az átlagbérből sem lehet megélni. Ennek az összegét, az értékét úgyis elvitte gyakorlatilag az elmúlt két évnek az inflációja. Nincsenek rendes munkakörülmények sem, és pláne az az iparpolitika, amit a kormány erőltet, nagyon-nagyon veszélyes, és szó szerint az egészségre is veszélyes munkahelyeket hoz Magyarországra.

Nincs környezetvédelem sem. A „környezetszennyezési” minisztérium legújabb javaslata, a hatósági szerződések bevezetése megszüntette a környezetvédelmet is Magyarországon. Nincsenek minőségi állami szolgáltatások, nincs esélykiegyenlítő oktatás, nincs arra lehetőség mindenki számára, hogy gyorsan és ingyenesen gyógyulhasson az egészségügyben, vagy nincs olyan lakáspolitika, ami mindenki számára megoldásokat nyújtana.

Valóban: munka van, más azonban nincs. És ez pontosan egy tudatos politika következménye. Ez az az erőltetett iparpolitika, amit most az akkumulátorgyarmatosítás fog betetőzni. Ez arról szól ugyanis, hogy gyakorlatilag föladták Magyarországnak a lehetőségeit és képességeit; a munkahelyek megteremtését és megőrzését csak és kizárólag a külföldi, akár nyugati, akár keleti, távol-keleti nagytőkétől várják. Idehívják ezeket a gyárakat, akár autógyárakat, összeszerelő üzemeket, akár akkumulátorgyárakat, akik valóban létrehozzák a munkahelyeket, persze most már jellemzően nem is a magyar munkaerőnek, hiszen Magyarországon munkaerőhiány van  ugye, ez a feltételeknek köszönhető , tízezrével jönnek be a közép-ázsiai, távol-keleti, kazah, kínai, Fülöp-szigetekről érkező külföldi vendégmunkások.

Munka van, semmi más nincs, és ez pontosan azért van így, mert minden állami forrást és támogatást a multinacionális vállalatoknak, az autógyáraknak és az akkumulátorgyáraknak adnak. Nekik építik azokat a gázerőműveket is, amiből áramot fejlesztenek. Magyarországon sok százezren élnek energiaszegénységben, az akkumulátorgyárak meg gyakorlatilag ingyen kapják az áramot és az energiát. De ők kapják az infrastrukturális beruházásokat és az egyéb támogatásokat, és olyan adóparadicsomi környezetet alakítottak ki számukra  Magyarországon rekordalacsony a társasági adó mértéke , hogy gyakorlatilag alig fizetnek be valamit a magyar költségvetésbe, miközben a másik oldalról, még egyszer, sok száz és sok ezer milliárd forintot kapnak. Pontosan ezért nincsen pénz a közalkalmazottak béremelésére, ezért nincsen pénz az oktatásra, az egészségügyre, a lakáspolitikára.

Munka van, semmi más nincs, nincsenek megfelelő munkakörülmények, ezekben a gyárakban nagyon-nagyon veszélyes dolgozni, ezek a gyárak sorozatban szegik meg a munkavédelmi előírásokat, még azokat az előírásokat is, amelyek, ugye, nagyban gyengítettek, és ennek az ellenőrzési rendszerét leépítették, és sajnos súlyos tragédiákra, balesetekre, halálesetekre is sor került már ezekben a magyarországi gyárakban.

Munka van, semmi más nincs. Nincs tiszta ivóvíz, tiszta levegő. Ha így haladunk, tényleg néhány évtizeden belül nem lesz, ugyanis ezek az akkumulátorgyárak zabálják a vízkészletünket, és szennyezik a környezetünket, a levegőnket is a károsanyag-kibocsátással.

Egyébként ennek az akkumulátorgyarmatosító, környezetünket felélő politikának van alternatívája, ez a zöldpolitika. Az önök politikája nemcsak hogy a jóllétet nem biztosítja, hanem a jólétet sem. (Rétvári Bence: Eddig az akkumulátorgyárakra mondtátok ugyanezt!  Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

(8.40)

Még egyszer: a magyar fizetésekből vagy azon fizetésekből, amiket ezek a gyárak biztosítanak, nem lehet megélni, ami pedig a zöldpolitikának célkitűzése lenne, a jóllét, az pedig jóval többről szól, mint a megélhetés, a jövedelem, a vagyon; ugye, a tiszta, egészséges ivóvíz, élelmiszer, a nyugodt, biztonságos környezet, a kultúra, a tanulás, a fejlődés, a társas kapcsolatok, az egészség, az időskori biztonság, mind-mind idetartozik. Az önök akkumulátorgyarmatosító politikája pontosan ezeket éli fel, pontosan ezeket lehetetleníti el. Köszönöm szépen. (Taps a Párbeszéd és az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage