TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Egy nyugdíjrendszerben mindig lehet találni olyan pontokat, olyan részeket, amelyeket valaki igazságtalannak tart. Ez így van természetesen a jelenlegi nyugdíjrendszerrel is, hiszen akik a jelenlegi biztosítási rendszerben kevesebb szolgálati, biztosítotti idővel rendelkeznek és alacsonyabb jövedelemmel rendelkeztek az életük, a munkájuk során, azoknak természetesen ez a rendszer igazságtalan. De a jelenlegi rendszerben jobb megoldást nem igazán tudunk ennél. Az természetes, hogy ők elégedetlenek a nyugdíjukkal, és keresik azt a megoldást, hogy hogyan lehetne ezt javítani.

Én azt gondolom, egy kormánynak az a felelőssége, hogy stabil és kiszámítható nyugdíjrendszert hozzon létre, és úgy gondolom, hogy a jelenlegi Fidesz-KDNP-kormány ezt a társadalmi elvárást az elmúlt 13 évben teljesítette, hiszen a nyugdíjasoknak biztos és kiszámítható életet tud nyújtani a kormány, az állam; biztosat és kiszámíthatót, hiszen mindig számíthatnak a kormányra. Legyen jobb a gazdasági helyzet, vagy legyen esetleg rosszabb, válságosabb időszak, mindig számíthatnak arra, hogy a nyugdíjuk időben megérkezik. Mindig számíthatnak arra, hogy legalább az áremelés mértékével emelkedni fog az adott évben a nyugdíjuk.

Nem volt ez mindig így, hiszen a Fidesz előtti kormányzatnál, a baloldali kormányoknál igen-igen kiszámíthatatlan volt a nyugdíjak mértéke és finanszírozása. A parlamentben már számtalanszor elhangzott példa igaz, hogy a válságot úgy próbálta a baloldali kormány kezelni, hogy elvette a nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíjat. Ez a Fidesz-KDNP-kormánynál nem fordulhat elő, hiszen az ígéretét, amely szerint megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, teljesítette. 2010-ben ezt törvénybe iktatta, és a törvényt az aktuális kormány minden évben teljesítette. Sőt, több évben azon túl is teljesítette, hiszen az infláció fölött is emelte a nyugdíjakat, így a nyugdíjak vásárlóértéke az elmúlt több mint tíz évben 20 százalékkal növekedett.

De a Fidesz-kormány nemcsak ezt az ígéretét teljesítette, hanem amit a baloldali kormányok elvettek, azt is visszaadta a nyugdíjasoknak. Ez az ön által nem sokra becsült 13. havi nyugdíjat jelenti. A 13. havi nyugdíjat most már a nyugdíjasok minden év elején megkapják, sőt a 13. havi nyugdíjra is vonatkoznak az inflációs számok, tehát az inflációval növelten, emelten kapják meg a nyugdíjasok ezt a pluszjuttatást. S egyéb juttatásokhoz is hozzájuthatnak a nyugdíjasok, attól függően, hogy a gazdaság hogy teljesít. Nyugdíjprémiumot és más, utalványformában elérhető juttatásokat is kaptak a nyugdíjasok.

A legfontosabb tehát az, hogy ellentétben más országokkal, ahol a nyugdíjrendszerek nem fenntarthatók és több beavatkozás is történt, Magyarországon a nyugdíjasok nyugodtan élhetnek, biztosan élhetnek, hiszen az állam, a kormány biztosítja számukra a törvényben meghatározott juttatásokat. Amúgy a magyar nyugdíjrendszer stabil és kiszámítható. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage