DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Henry Kissinger néhány évvel ezelőtt írt egy kiváló könyvet, amelynek a címe a Világrend. Ez a világrend most kezd átalakulni, az elmúlt években láthattuk ennek a sajátos folyamatát.

Ebben a könyvben Kissinger megfogalmazza annak a veszélyét, hogy káosz fenyegeti a világot, miközben soha nem látott együttműködési igény lenne szükséges, hiszen olyan globális jelenségek, olyan veszélyek vannak a mai világunkban, amellyel szemben érdemes lenne egységesen fellépni vagy legalábbis régiónként egységesen fellépni.

Úgy tűnik, hogy ez a jóslat, ez az írás kezd valóra válni, és bizony számos jelét látjuk annak, hogy a világ rossz irányba halad. Látjuk azt, hogy a különböző veszélyekre adandó válaszok is a különböző nagyhatalmak részéről  akár az Európai Unióról, az Egyesült Államokról is beszélhetnénk  nagyon sajátosak, amelyek nem feltétlenül a hatékonyság, a béke és a biztonság irányába mutatnak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Persze, tudjuk, és gyakorta emlékezünk vissza arra, hogy a XIX. század az emberiség ismert történetének egyfajta nemzetté válási időszaka, számos nemzet akkor nyerte el a függetlenségét, és kialakult a nemzeti önbecsülése, identitástudata megerősödött. Tudjuk azt, hogy a XX. század két szörnyű világháború évszázada volt, és a mostani, a XXI. század (Zaj.  Az elnök csenget.) bizony a veszélyek, kihívások, fenyegetések és újabb és újabb háborúk évszázadává kezd alakulni.

Gyakorta látjuk azt, hogy a józan ész eltűnik a brüsszeli döntéshozók szótárából, és látjuk a helytelen válaszokat a kihívásokra. Nem olyan régen még egy világjárvány söpört végig Magyarországon is és más országokon is, azóta sem derült ki, hogy az a világjárvány milyen módon alakult ki, hogy kik és milyen szándékból hoztak létre, fejlesztettek ki mesterséges vírusokat, hogy akár az egész emberiséget kipusztítsák. Hihetetlen veszélyeket és áldozatokat hozott mindez. Nem alakult a WHO-ban és az ENSZ-ben semmiféle vizsgálóbizottság erre, hogy ezt megvizsgálják. Magyarország nyilván igyekezett a lehetőségeihez mérten ezt is helyesen kezelni a magyar kormány segítségével.

De jól látható, hogy a gyermekek által is nagyon kedvelt Rizikó nevű társasjáték tovább folyik a valóságban, hiszen azok az érdekzónák, amelyekről azt hittük, hogy már magunk mögött hagyhatjuk, a XXI. századi gondolkodásmód, ismét jelen van a világpolitikában. Látjuk azt, hogy az Európai Unió, amelynek mi teljes jogú tagjai vagyunk, milyen válaszokat ad ezekre a kihívásokra.

Láthatjuk azt, hogy az Európai Unió alapvetően a szuverén államok közösségeként jött létre, de hogyan kezeli például a migrációt, amit mi, magyarok végig és következetesen veszélyforrásnak tekintettünk, sőt kiemelt veszélyforrásként tekint a magyar nemzeti biztonsági stratégia is erre a veszélyre. Az illegális tömeges migráció kérdésköre: hihetetlen, észszerűtlen döntéseket hoznak, legújabban a migránskvóta és a migránsgettók létrehozására. Mi arra kérjük a magyar kormányt, hogy ezt soha ne fogadja el, nem szeretnénk migránsgettókat Magyarországon. Az eddigi hozzáállása és a helyzet kezelése, a határaink megvédése példaértékű, példát mutat a magyar kormány Európa számos országának.

Az orosz-ukrán háború kezelése is sajátos Brüsszel részéről, hiszen az egykor békepárti, sőt Nobel-békedíjas Európai Unió  2012-ben kapta meg  a háború kirobbanása óta képtelen összehozni egy béketervet, egy értelmes béketervet, sőt a háborút szítja, és fegyvereket és pénzt szállít, hogy a háború minél tovább tartson, minél több ember pusztulását okozva.

És ami a megdöbbentő: az elmúlt időszakban láthattuk, a napokban ezt a szörnyű terrortámadást Izraellel szemben, a Hamász támadását, és azt látjuk, hogy mindösszesen négy ország maradt az Európai Unióban, amelyek kiállnak Izrael mellett, és támogatják Izrael létezését és egyáltalán a harcát és a küzdelmét, az önvédelemhez való jogát, ez pedig Németország, Ausztria, Csehország és Magyarország. És azt látjuk Nyugat-Európa számos országában, hogy óriási tömegek tüntetnek a Hamász mellett. Hihetetlen, hogy ez megtörtént, látjuk a migráció ilyen káros következményét, hogy már-már a nyugati társadalmak átalakultak.

A gazdasági kormányzás kudarcát is látjuk Európában, hiszen hol vagyunk már attól, hogy az államháztartási hiány 60 százalék lehet és a költségvetési hiány 3 százalék. Nagyon messze kerültünk ettől, van olyan európai uniós tagország, ahol már 160-170 százalékos az államháztartási hiány.

Tehát Brüsszel politikája kudarc, és arra kérjük a kormányt, hogy továbbra is álljon ki a magyar érdekek mellett. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage