SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a hidegháború vége óta a globális biztonság most van a legrosszabb állapotában, ráadásul két olyan fegyveres konfliktus határozza meg a globális biztonságot vagy inkább globális veszélyt, amelyek közül egyik itt, Európában, a mi közvetlen szomszédságunkban zajlik, a másik pedig Európa közvetlen szomszédságában. És ez a kettő Európára komoly kihívást jelent.

Azt gondolom, hogy a helyzet van annyira súlyos, hogy az őszinte és tiszta beszédnek nincs alternatívája, és semmit sem szabad relativizálni. Világosan kell megfogalmaznunk, hogy nincsen arra bocsánat, nem lehet arra bocsánat, nincsen arra magyarázat és nem is lehet arra semmifajta magyarázat, hogyha több ezer rakétát lőnek ki egy szuverén ország területére, és ezzel megölnek ezreket; és nincsen mentség arra sem, hogyha százakat vagy ezreket ejtenek túszul.

Éppen ezért elfogadhatatlan minden egyes olyan kísérlet, amely arra irányul, hogy relativizálja, kontextusba tegye, megmagyarázza vagy éppen bocsánatot keressen mindazokra a bűncselekményekre, amelyeket ezen terrorcselekmények keretében Izrael ellen az elmúlt időszakban elkövettek. És arról is világosan kell beszélnünk, hogy Izraelnek igenis joga van ahhoz, hogy megvédje saját magát. Izraelt egy terrortámadás, egy brutális terrortámadás érte, ezért most az egész világnak az az érdeke, hogy az a terrorellenes küzdelem, amelynek műveleteit nap mint nap láthatjuk, sikeres legyen. Ez nemcsak Izraelnek érdeke, hanem az egész nemzetközi közösségnek. Mert hogyha ez a terrorellenes küzdelem sikeres lesz, akkor jogos az a reménykedésünk, hogy az ilyen brutális terrortámadások a jövőben nem ismétlődhetnek meg.

Ugyanakkor természetesen annak érdekében is meg kell tennie mindent a nemzetközi közösségnek, hogy ez a terrorellenes küzdelem ne váljon országok közötti háborúvá. Hogyha a Közel-Keleten kialakul egy országok közötti háború, akkor annak a végét nagyon nehéz, sőt teljes egészében lehetetlen kiszámítani, megjósolni.

(10.10)

Tisztelt Képviselőtársaim! Van itt két olyan aggodalom, amely kapcsán engedjék meg, hogy mondjak önöknek néhány szót, amelyek a hosszú távú hatásai, illetve a kísérőjelenségei lehetnek mindennek a konfliktusnak. Először is, az elmúlt évtizedekben nagyon sok kísérlet történt arra, hogy a Közel-Keleten tartós, hosszú távon fenntartható, az emberek számára reményt és biztonságot adó békét hozzanak létre. Ezek a kísérletek rendre kudarcba fulladtak, egészen 2020 őszéig, amikor is Donald Trump elnök vezetésével az Ábrahám-megállapodások aláírására került sor. Az Ábrahám-megállapodások jelentették az első reális reményt az elmúlt évtizedekben arra, hogy a Közel-Keleten az emberek békében és nyugalomban élhetnek hosszú távon.

Sok arab ország nagyon sokat tett annak érdekében, hogy ez a megbékélés, a béke hosszú távú perspektíva lehessen a Közel-Keleten. És most az Ábrahám-megállapodások által az elmúlt két-két és fél esztendőben elért eredmények kerülnek veszélybe, és szerintem a nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy megőrizzük azt a reményt, hogy a terrorellenes küzdelem sikere után vissza tudunk térni arra az útra, amelyet az Ábrahám-megállapodások jelöltek ki két-három esztendővel ezelőtt.

És van itt egy másik ijesztő jelenség is, tisztelt frakcióvezető-helyettes úr, ön is volt kedves erre utalni: számunkra, magyarok számára megdöbbentő látni azokat a tudósításokat, amelyek Nyugat-Európa egyes országaiból és Észak-Amerikából érkeznek. Látjuk azt, hogy a demokráciájára, a toleranciájára oly büszke, azt gyakran tanító, másokat kioktató és lenéző Nyugat-Európában olyan tüntetések zajlanak, ahol terrorszervezeteket és terrorcselekményeket éltetnek.

Nyugat-Európában felütötte a fejét az újkori modern antiszemitizmus; abban a világban, ahonnan minket szoktak nagyképű módon lenézni, kioktatni, kritizálni. Tegyük világossá, hogy ez mind annak a következménye, amit az elmúlt nyolc évben migrációs politika címén Brüsszelből láttunk.

Európa nyugati felében párhuzamos társadalmak alakultak ki. Ennek az eredménye mindaz, ami ma Nyugat-Európában zajlik: az antiszemitizmus és a terrorcselekmények, valamint a terrorista szervezetek dicsőítése. Magyarországon, tisztelt képviselőtársaim, mindez elképzelhetetlen, és ameddig mi kormányzunk, addig elképzelhetetlen is marad. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage