NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy az előbb miniszter úr is elmondta, a veszélyek korát éljük. A jelenleg is zajló háborúk arra figyelmeztetnek, hogy évek óta milliószámra jönnek a migránsok, köztük a szélsőségesek és a terroristák is egyrészt a Közel-Kelet és a Balkán térségéből, valamint, ahogy miniszter úr is utalt rá, Afrikából.

Brüsszel szándékosan mást ért a migráció kezelésén, mint a schengeni határvédelemmel megbízott Magyarország. A brüsszeli bürokraták és az EP baloldali politikusai nem megállítani, hanem megszervezni akarják a migrációt. Az embercsempész bűnözői bandák és az álcivil Soros-szervezetek segítségével ellenőrizetlenül utaztatják, pénzelik és engedik be a ránk zúduló tömegeket, köztük a gyilkos merényletek végrehajtására kiképzett szélsőségeseket is. Ennek a következményei most jól látszanak: az afrikai, közel-keleti kulturális, vallási és etnikai konfliktusok Európára is átterjednek, gyilkos terrorcselekményeket hajtanak végre, no-go zónák szerveződnek, a második világháború óta nem látott mértékben nőtt az agresszív cselekvő antiszemitizmus.

Európa nyugati felén Brüsszel elhibázott politikájának tudható be az is, hogy a Belügyminiszterek Tanácsa az új migrációs paktum elfogadásával, a kötelező kvóták erőltetésével szabad utat ad nemcsak a déli, hanem az északi, keleti, valamint a nyugati migrációnak is. Ha ezt is elfogadjuk, teljes káosz, mindennapos félelem, rettegés, bűnbandák randalírozása, gazdasági visszaesés, illetve antik, zsidó, keresztény kultúránk, európaiságunk lényegének és szociális jólétünknek a teljes felszámolása vár ránk.

Az ismeretlen személyazonosságú emberek bűnözők által szervezett tömeges, erőszakos behatolása az Unióba nem humanitárius kérdés, ahogy ezt Nyugat-Európában a baloldali politika és a Soros-média láttatni szereti, hanem szuverenitási és belbiztonsági kérdés. Szögezzük le: a helyi háborúk, üldöztetések elől menekülőkkel együtt sokkal, de sokkal nagyobb létszámban, tömegesen érkeznek az európai jólétet megcsapolni szándékozók, köztük kemény köztörvényes bűnözők és katonailag, hírszerzésileg kiképzett terroristák. 2015 óta minden európai gyilkos merénylet bebizonyította, hogy a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár.

(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Tisztelt Országgyűlés! A magyar kormány szubszaharai térséggel kapcsolatos külgazdasági és külpolitikájának alapvetése, hogy az onnan érkező illegális migrációt az egyes országok gazdaságának fejlesztésével, munkahelyek teremtésével, a megélhetés helyben történő biztosításával lehet hatékonyan kezelni. A Száhel-övezet országainak utóbbi években tapasztalható stabilitásvesztéséhez jelentős részben hozzájárult az ottani terrorszervezetek által gerjesztett migráció és az arra telepített embercsempészet. A kormány ezért számos módon hozzájárul a sérülékeny régiók  ahogy Csád esetében is  komplex támogatásához. Mindez magában foglalja a humanitárius, diplomáciai és katonai elemeket, de hazánk a katonai biztonsági szempontokon túl gazdasági, társadalmi szempontból is hozzá tud járulni a stabil biztonsági környezet kialakításához, illetve fenntartásához.

(11.10)

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Csád Közép-Afrikában elfoglalt helye miatt jelentős regionális szereplő ebben a menekültválságban, így stabilitásának megőrzése kulcsfontosságú a magyar és az európai érdek szempontjából is. Magyarország a Csádi Köztársaság területén történő katonai szerepvállalással egyúttal hozzájárul a nemzetközi közösség terrorizmus elleni közös fellépéséhez, a csádi haderővel és a kormányzattal való szoros kapcsolattartásban, szakmai együttműködésben.

Az Országgyűlés felhatalmazása a Csádi Köztársaság területén egy legfeljebb 200, váltási időszakban 400 fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingensnek tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatok ellátásában és a helyben lévő magyar érdekeltségek és a Hungary Helps program oltalmazásában, továbbá a terrorizmus elleni küzdelem támogatásában való részvételre terjed ki, szükség esetén a szövetséges nemzetközi erőkkel való együttműködéssel.

A szerepvállalásban való részvétel honvédeink részéről teljesen önkéntes alapon történik. A tervezett magyar katonai misszió katonaszakmai szempontból is jelentősnek számít, mivel a térségben jelen lévő más nemzetekkel együttműködésben, de önálló magyar szerepvállalásként indul el.

Tisztelt Képviselőtársaim! Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a jelen határozati javaslatot, figyelemmel a Csádi Köztársaság 2023. szeptember 19-én kelt meghívólevelére, hozzájárulását adja a Magyar Honvédség Csádi Köztársaság területén történő szerepvállalásához, ezen belül szükség esetén alkalmazásához is. A magyar kormány felismerte, hogy a közép-afrikai térség helyzete befolyásolja hazánk, nemzetünk és egész Európa jövőjét, tehát mindent meg kell tennünk azért, hogy Csádban a stabilitás fenntartható legyen. Kiemelten hangsúlyozzuk, hogy a csádi magyar katonai misszió a terrorizmus elleni harc mellett hozzájárul az illegális migrációt kiváltó okok megszüntetéséhez is.

Tisztelt Országgyűlés! Tekintettel arra, hogy a kormány migráció- és terrorellenes, a migrációt megállítani, a terrorizmust megelőzni és felszámolni akaró törekvéseit a Fidesz-frakció messzemenőkig támogatja, ezért a jelen határozati javaslatot meg fogjuk szavazni. Nekünk Magyarország szuverenitása, a magyar emberek biztonsága az első. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage