ARATÓ GERGELY, a DK képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Ház! A kormány ismételten azt kéri a magyar parlamenttől, hogy adjon fölhatalmazást magyar katonák Afrikába való küldésére. Mondom, ismét, hiszen volt már ilyen eset, majd később utalok erre. Egy olyan misszióról van szó, amely egyébként nem valamilyen nemzetközi szervezet, nem a NATO, nem az ENSZ vagy nem az EU mandátumával, felhatalmazásával történik, hanem a csádi elnök felkérése alapján.

Meglehetősen árulkodó az, hogy mire hivatkozik az indokolás, a miniszter úr, a képviselő úr is említette, szeretném ezt idézni. Arról van szó, hogy magán- és állami szereplőknek ez a misszió lehetővé teszi a gazdasági, mezőgazdasági, külkereskedelmi szerepvállalást, és ennek a védelme lenne ennek a kontingensnek a feladata az előterjesztés alapján. Magyarán szólva, gazdasági érdekeltségeket kívánnak ezzel a kontingenssel védeni, ha tetszik, a szokásos NER-oligarchák magánhadseregeként kívánják használni a Magyar Honvédséget Afrikában.

Olyan helyre küldenék ezeket a katonákat, amely egyébként a világ egyik legveszélyesebb térsége. A környező országok közül, a szomszédok közül jelen van a Wagner-csoport például Líbiában és Szudánban, de Csádban is egyébként kisebb mértékben jelen van. Na, erre a helyre szeretnék küldeni a magyar katonákat önök, hogy megvédjék a gazdasági érdekeiket, nem az országot, hanem bizony-bizony bizonyos gazdasági csoportok érdekeit.

Mindig lenyűgözve hallgatom, most is Németh Szilárd képviselőtársamnál, hogy önök az embercsempészet és a migráció micsoda ellenségei. Ehhez képest önök voltak azok, akik közel 1400 embercsempészt bocsátottak szabadon, kiengedték őket a börtönből, engedték, hogy kimenjenek, és engedték, hogy újrakezdjék az országon kívül  gyanítom, hogy belül is  a tevékenységüket. Na hát, így harcolnak önök az irreguláris migráció és embercsempészet ellen.

Azt mondtam, hogy voltunk már ilyen helyzetben, hiszen emlékezetes, hogy 2021 novemberében behoztak önök egy hasonló javaslatot, hogy Maliba küldjünk magyar csapatokat. Hozzáteszem, ott legalább egy francia kezdeményezésű misszióról volt szó, tehát nem egyedül mentek volna a magyar csapatok, hanem valamifajta együttműködésben, de hát ott is az történt, hogy végül ez nem valósult meg, kiderült, hogy nem alkalmas erre a helyzet. Mi a garancia arra, hogy most jobban számoltak, jobban átgondolták, mint a mali misszió esetében?

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy erősen az a benyomásunk, hogy itt egy gazdasági érdekektől motivált, nem átgondolt, kockázatos misszióról van szó.

Végül még azt szeretném szóba hozni és megemlíteni, hogy egyébként a következő napirendi pont keretében önök fognak felhatalmazást kérni, hogy a szomszédban zajló háború miatt a kormány mindenféle dolgokat megtehessen. Kétségkívül veszélyes hely Európa is már, valóban a szomszédunkban háború zajlik. Ebben a helyzetben, és abban a helyzetben, amikor miniszter úr áldásos tevékenységével sikerült jelentősen tönkretenni a Magyar Honvédséget többek közt a tapasztalt tisztek és tábornokok nyugdíjba küldésével vagy elküldésével, ebből a legyengült Magyar Honvédségből még kalandor missziókat biztosítani meglehetősen kockázatos.

Mindannyian olvastunk Rejtő Jenőt gyerekkorunkban, mindannyiunkat vonz ez a szaharai romantika, szubszaharai romantika vagy afrikai romantika, de honvédelmi döntéseket, az ország sorsáról való döntéseket nem lehet ennek alapján meghozni.

Nem fogok meglepetést kelteni azzal, azt hiszem, ha elárulom, hogy ennek alapján ezt a nem átgondolt, nem a nemzeti érdekeket szolgáló missziót a Demokratikus Koalíció nem támogatja.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage