DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Itt beszélünk a veszélyek koráról, beszélünk a különböző válságokról, kihívásokról, biztonsági kockázatokról, beszélünk a migrációról, illetve beszélünk az előterjesztés kapcsán a Magyar Honvédségről. Én azt gondolom, ha ilyen kérdéseket érintünk, akkor mindenképpen egy vita során illendő elmondani, hogy tisztelettel megköszönjük a munkáját mindazoknak, akik a magyar emberek biztonságának megőrzésén dolgoznak, megköszönjük a honvédeknek és mindenkinek, a különböző rendvédelmi szervek dolgozóinak, akár itthon, akár bárhol a világon teljesítsenek szolgálatot.

Azt is el kell mondani, én azt gondolom, hogy mindazok az emberek, akik az egészségüket, az életüket kockáztatják a magyar emberek biztonságának megóvásáért, lényegesen nagyobb anyagi, szakmai és minden szempontból megnyilvánuló megbecsülést érdemelnének, mint amit most tapasztalhatnak.

Itt nagyon sokat beszéltek, főleg a vezérszónokok, illetve az előterjesztő képviselője, a migráció kérdéséről. Én azt gondolom, és itt úgy hallottam a vita során, hogy konszenzus van abban, hogy egyetértünk, a migráció egy valódi sorskérdés, a migrációkrízis kezelése, ennek a hatásai, ennek a közvetlen kezelése és a kiváltó okok kezelése is valóban sorskérdés mindannyiunk, egész Európa és Magyarország számára is, és mindent meg kell tennünk azért, hogy meg tudjuk védeni érdekeinket, meg tudjuk védeni a magyar emberek biztonságát és Magyarország biztonságát. Úgyhogy az LMP mindig is következetes volt ebben a kérdésben, mindig is azt mondtuk, hogy az illegális migrációt meg kell állítani, Európa külső határait meg kell védeni, és a bevándorláspolitikát nemzeti hatáskörben kell tartani.

Én magam személyesen is megtapasztaltam azt egyébként néhány év alatt, amíg a Régiók Bizottságában, Brüsszelben sokszor kellett részt vennem különböző vitákban, hogy sajnos egészen elképesztő, sokszor kifejezetten álszent módon kezeli ezt a kérdést az európai politikai elit, és még mindig sajnos az európai politikai elit politikailag legerőteljesebb képviselői, erőközpontjai egyfajta lehetőséget látnak a migrációban, itt valami munkaerőpótlást szándékoznak ebben látni vagy fedeznek fel Európa számára, ami egészen gyalázatos. Ugye, nem egy vitát folytattam le én is Brüsszelben annak kapcsán, hogy ez még olyan szempontból is gyalázatos és elfogadhatatlan, hogy semmilyen módon nem veszik figyelembe a kibocsátó térségek, a kibocsátó országok érdekeit, és nem veszik figyelembe azokat a súlyos társadalmi kríziseket, problémákat, amelyek egyébként  amiket már említettek képviselőtársaim  bizony megnyilvánulnak Európa hétköznapjaiban.

Én mindig kritikával illettem egyébként az európai döntéshozókat is és a magyar kormányt is abból a szempontból, hogy nagyon sokat beszélnek úgymond a tüneti kezelésről, tehát konkrétan a védelemről, de kevés szó esik a kiváltó okokról és azok kezeléséről. Ugye, pontosan tudjuk, hogy a különböző konfliktusok mellett az éghajlatváltozás az, ami a legkomolyabb, legsúlyosabb kiváltó ok, különböző mértékadó becslések szerint 2050-re nemcsak hogy több tízmillió, de akár százmillió ember is klímamenekültté válhat és indulhat el a különböző kibocsátó térségekből. És azt pontosan tudjuk, hogy ha ilyen nagyságrendben érkeznek Európa felé bármilyen irányból a migránsok, akkor aligha lesz képes az öreg kontinens megvédeni magát. Tehát teljesen egyértelmű, hogy a legfontosabb feladat amellett, hogy a biztonságot szavatoljuk, a határokat megvédjük, a kibocsátó okokról való őszinte beszéd, és a kibocsátó okokért való közös fellépés és közös küzdelem.

Olyan vitákat is folytattunk már, amelyekben mindig felhívtuk a figyelmet arra, hogy mennyire álságos a kormánynak ez a fajta retorikája, a kormány politikája, hiszen ezeket a kérdéseket a zászlajára tűzte, miközben egyébként, ha az átfogó terveket nézzük, folyamatosan blokkolja a különböző klímavédelmi lépéseket, akár az európai szinten, amivel hatékonyabban lehetne a kérdések kapcsán fellépni. És más oldalról is nagyon sokszor tapasztaltunk olyan döntéseket, amelyek konkrétan ellentétesek azzal, amit cselekszenek. Ugye, itt említette már egy képviselőtársam, Arató Gergely, hogy közel 1400 embercsempészt kiengedtek a magyar börtönökből. Én nagyon-nagyon szeretnék a mai vita során egy világos választ kapni arra, hogy valóban ennyire erőtlene a magyar kormány, hogy 1400 elítélt külföldi embercsempésznek a börtönökben való benntartását és ezzel Magyarország nemzeti érdekeinek és biztonságának a fenntartását nem volt képes megoldani. Tehát valóban itt tarte a magyar kormány, hogy ki kellett engedni a túlzsúfolt börtönök miatt ezeket a rendkívül veszélyes bűnözőket, akikről egyébként nem is tudhatjuk, és a magyar kormány sem tudja, hogy éppen hol tartózkodnak.

Áttérve erre a konkrét előterjesztésre: valóban, a Száhel-övezet egy kritikus zóna, minden szempontból egyébként. Én azt gondolom, hogy mindenki a helyén kezeli ezt a zónát. Ugye, különböző nyersanyagok szempontjából nyilván nagyon fontos a különböző politikai szereplőknek; ugye, geopolitikai jelentősége van. Másik oldalról viszont egyértelmű, hogy a klimatikus viszonyok, a gazdasági helyzet, a társadalmi viszonyok egy rendkívül veszélyes és borzasztóan nehéz helyzetű térségeként tudjuk leírni. Valóban, az egyetlen még viszonylag stabil országnak tekinthető Csád.

Képviselőtársaim sokat beszéltek már itt a közelmúltban történt eseményekről vagy a Wagner-csoport szerepvállalásáról. Ugye, meg nem erősített hírek szerint éppen a hosszú ideig, évtizedekig regnáló elnököt is a Wagner-csoport likvidálhatta, ugye, erről is vannak hírek.

(12.00)

Azt gondolom, hogy arról is beszéltek már képviselőtársaim, hogy a szomszédos országokban pedig milyen óriási erővel és jelenléttel bírnak a különböző terrorista szervezetek, terrorista csoportok. Tehát azt gondolom, hogy azt alábecsülni, hogy milyen kockázat leselkedik mindazokra magyar honvédként, ha egy ilyen országba vagy egy ilyen térségbe utaznak…  nem lehet alábecsülni ennek a kockázatát.

Képviselőtársaim, Harangozó képviselő úr is, azt gondolom, nagyon megalapozott kérdéseket tett fel, és aláhúzta azt, hogy miért tekinthető teljes mértékben előkészítetlennek és tárgyalásra alkalmatlannak ez az indítvány már csak azért is, mert ilyen kérdéseket nem vitattak meg.

Ugyanakkor szeretnék az ügy másik oldalára, a célrendszerre rákérdezni; ugye, erről nem nagyon volt szó. A Hungary Helps programot említették az előterjesztők, és ugye, tudjuk azt, hogy az egész térségben, mondhatjuk úgy, hogy értelmezhetőnek kellene lennie egy ilyen programnak akár az élelmiszer-biztonság, akár az ivóvízellátás szempontjából. Ez valóban nagyon fontos célja is lehetne egyébként mind egy nemzetközi összefogásnak, mind Magyarországnak, hogy egy ilyen programban részt vegyen, és egy ilyen programot fenn tudjon tartani.

És hogyha egy ilyen program működik, és valóban magyar szakemberek a térségben érdemben be tudnak avatkozni akár az élelmiszer-biztonság erősítése, akár az ivóvízellátás biztonsága szempontjából, hogy csökkentsük a kiváltó okokat, akkor releváns lehet az, hogy odaküldünk katonákat, hogy ezeknek a szakembereknek a testi épségét védjék meg.

Viszont én arra szeretnék rákérdezni, tisztelt miniszter úr, hogy egyáltalán milyen státuszban vannak most ezek a programok. Mert azt látjuk, hogy az elmúlt időszakban teljesen kiüresítette ezeket a programokat a kormány, megvonta a költségvetési finanszírozásukat, és gyakorlatilag le is építette a szervezeti rendszerüket, tehát gyakorlatilag aligha értelmezhető most érdemben ez a fajta cselekvés, amiről beszélünk, aminek a fontosságát egyébként mi is támogatjuk, hogy valóban szükség lenne olyan segítséget nyújtani ebben a kritikus övezetben, ami csökkenti a migrációt kiváltó okokat, és ezáltal növeli egyébként közvetett módon Magyarország biztonságát is.

Erről szeretnék hallani, miniszter úr, hogy konkrétan milyen volumenű, milyen költségvetési forrásokból működő és milyen módon bemutatható és leírható az a tevékenység, aminek a védelmére vagy aminek a védelmének az indoklásával önök kétszáz magyar honvédet kívánnak odavezényelni ebbe a rendkívül veszélyes térségbe.

Erre szeretnék választ kapni, mert azt gondolom, hogy ezt is látnunk kell annak megítéléséhez vagy az egész előterjesztés megítéléséhez, amellett egyébként, hogy a konkrét kockázatokról, biztonsági tényezőkről is nyilván a képviselőtársaim által elmondott kérdések alapján is választ kell kapnunk. Anélkül valóban ez az előterjesztés tárgyalásra alkalmatlan, és anélkül természetesen az LMP frakciója sem fogja tudni megszavazni, anélkül, hogy ezekre a kérdésekre világos válaszokat, a fölmerült aggályokra pedig egyértelmű garanciákat kapjunk. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage