HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Röviden szeretnék reagálni az ellenzéki felvetésekre.

Arató képviselőtársunk azt mondta, hogy a hadsereg legyengített állapotban van. Szeretném felhívni a figyelmét, hogy 2002-ben, amikor az Orbán-kormány önöknek átadta a kormányzás lehetőségét, akkor a honvédségre a GDP-arányos ráfordítás 1,5 százalék volt. Ezt önöknek sikerült nyolc év áldásos tevékenysége folytán 1,1 százalékra letornázni. Tehát önök voltak azok, akik gyengítették a honvédséget és a hadsereget.

A másik érv az volt, hogy ez a misszió valójában fölösleges. Én ezzel nem értek egyet, azt gondolom, hogy ebbe a magyar alapelvbe, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell idehozni, ez a misszió abszolút beleilleszkedik. Magyarország védelmi stratégiája abból indul ki, hogy a veszély általában Magyarországot délről érheti, és ilyen szempontból a Száhel-övezetben való szerepvállalás kifejezetten hasznos, és a Száhel-övezetben mélységi tudást szerezni, azt gondolom, biztonsági kockázatot csökkentő tényező.

Novák Előd pedig azt mondta, hogy ez a misszió növeli a magyarországi terrorveszélyt. Ebben nem értünk egyet, képviselő úr, mi azt gondoljuk, hogy éppen ennek az ellenkezője igaz. Tehát csökkenti a száhel-övezeti szerepvállalás a terrorveszélyt Magyarországon.

Azt is mondta, hogy ez nem a mi háborúnk  mert tudomásunk szerint Csádban jelenleg nincs háború. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage