SZALAY-BOBROVNICZKY KRISTÓF honvédelmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a lehetőséget, és köszönöm az ebben a rendkívül fontos ügyben elhangzott támogató megnyilvánulásokat. Én idesorolom Novák képviselő úr nagyívű beszédének  bár némi ellentmondásokat tartalmazó  azon részét, amelyben fölsorolta azokat az okokat, amelyekért Csádot pont érdemes támogatni. Tehát köszönöm még egyszer a támogató megnyilvánulásokat.

Ellenzéki oldalról néhány, nagyon sikerületlen, hajánál fogva előrángatott és gyenge ellenérvecskét sikerült csak összekaparni. Az egyik valami olyasmi lenne, hogy oligarchavédelemben mennénk oda, ez kifejezetten nevetséges. (Arató Gergely: Jól értette, miniszter úr! Pontosan erről van szó.)

A világ egyik legszegényebb országáról van szó, ahova a segíteni siető kiváló magyar szakemberek védelmében fogunk eljárni (Arató Gergely közbeszól.), és az sem lényegtelen persze, hogy Magyarországgal szemben egy olyan megkülönböztetett bizalom van abban a sokat szenvedett régióban egyébként, ahol más országokkal ellentétesen Magyarországot semmilyen gyarmati múlt nem terheli, illetve nagyhatalmi érdekeket nem gyakorol. Ezért olyan lehetőségeink vannak ott geostratégiailag, amelyek kihasználása rendkívül fontos.

A másik, szintén…  igazából azt hiszem, ki is kérem magamnak a Magyar Honvédség nevében, hogy itt legyengült haderőről beszélnénk. Hollik képviselő úr is említette, hogy Magyarország ebben az évben elérte a 2 százalékos védelmi költségvetési szintet, amelyben még a NATO-n belül is egy szűk, kicsi elit csoport része. Ez fönnmarad a következő években is, és egy megfiatalodott, fizikailag, szellemileg is egy komoly szervezetikultúra-váltáson áthaladó, motivált tiszti és altiszti állománnyal feltöltött…  az utóbbi toborzási akcióink, amelyekben kiemelt illetményt adunk a kiemelt technológiával való együttes szolgálatra, kifejezetten sikeresek.

Olyan nagygyakorlatot csinál a Magyar Honvédség, amilyen évtizedek óta nem fordult elő ebben az országban, nem is álmodhattak ilyenről, nem is gondoltak ilyesmire annak idején, és nem ér el keresztbe az országban a különböző alkalmakkor, amikor a Magyarországra beérkező csúcstechnológiás fegyverrendszerek, légvédelmi rendszerek átadásra és rendszerbe állításáról beszélhetünk. (Sic!)

Én tehát azt gondolom, hogy meggyengült honvédségről, amely egyébként a NATO legnagyobb szárazföldi missziójában, a KFOR-ban egy nagy létszámú kontingensben évek óta kiválóan és hősiesen helytállt, és egyéb missziókban, ideszámolva a balti légtérvédelmi feladatokat és minden egyebet, erről a Magyar Honvédségről nem pont a megerősödés kontextusában beszélni szinte szánalmas.

Arra szeretnék még reagálni, hogy itt egyedül mennénk  ez többször elhangzott a különböző megjegyzésekben; a Magyar Honvédség itt arra vállalkozik, hogy önálló missziót folytat, de természetesen együttműködve a térségben egyébként növekvő számban jelen lévő francia és amerikai erőkkel is.

(12.10)

Itt pusztán arról van szó, hogy ellentétben más korábbi missziókkal, nem alárendeltségben, hanem egyenrangú félként vagyunk jelen, de természetesen együttműködve a jelen lévő többi erőkkel.

Több megjegyzésre reagálva: az előkészítés fontosságával természetesen egyetértek. A Hungary Helps keretében lezajlott előkészítő tárgyalássorozatot követően több helyszínen indultak el tevékenységek, amelyeknek a folytatásaként mind a Hungary Helpsen keresztül, mind pedig  ha az Országgyűlés támogatja  a katonai misszió keretében a legalaposabb, legprofesszionálisabb felkészítés és kiképzés fogja várni az ebben a misszióban egészen bizonyosan kiválóan szolgálatot teljesítő magyar honvédeket. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage