DR. HARANGOZÓ TAMÁS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a veszélyhelyzetet 2024. május 23-áig hosszabbítsa meg. Mindez azt jelenti, hogy a ’22. november 1-jén hatályba lépett, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet akár 569 napig hatályban maradhat, a további meghosszabbításnak sincsen semmilyen akadálya.

Jelzésértékűnek tekinthetjük, hogy Magyarországon immár majdnem két és fél éve megszakítás nélkül tart a veszélyhelyzet, ezzel pedig a kormány rendkívüli rendeletalkotási joga is. Eredetileg csak 90 napos felhatalmazásról szólt a 2021. évi I. törvény, vagyis már 2021 májusában véget kellett volna érnie a kormányzat teljhatalmának. Erről azonban nem mondtak le, sőt az Országgyűlés első őszi ülését követő 15. napra tették ’21-ben a megszűnési időpontot. Természetesen ez sem maradt tartós, hiszen ’22. január 1-jére tolták ki a rendeleti kormányzás végét, amit még tovább húztak ’22. július 1-jéig. Az ukrajnai háborús helyzetre tekintettel előbb új veszélyhelyzeti altípust kreáltak, majd az előző lejárata előtt még gyorsan ki is hirdették az újat, ’22. november 1-jei lejárattal. Természetesen ez sem végleges időpont, hiszen már nem is akartak bíbelődni az újabb és újabb határnapokkal, inkább 180 napra kitolták a meghosszabbítás lehetőségét.

A 180 napos hosszabbítás korlátlan számban megadható, és még csak utalás szintjén sem ad magyarázatot arra a kormányzat, meddig kíván élni a törvényektől eltérést megengedő rendeleti kormányzás lehetőségével.

(12.40)

Jelen javaslat annyit rögzít, hogy ’24. május 23-áig biztosan fennmarad, vagyis a jövő évi kampány idején is rendkívüli rendeleteket hozhatnak.

Az MSZP a kormány indok nélkül fenntartott teljhatalmát, korlátlan rendeletalkotási jogkörét korábban is elutasította, hiszen az nem szól másról, mint az Országgyűlés jogalkotási jogkörének kiüresítéséről. A Fidesz ugyanis korántsem csak az orosz agresszió okozta humanitárius katasztrófa kezelésére fordítja a veszélyhelyzeti jogköröket, hanem gyakorlatilag az élet minden területén beleavatkozik a jogszabályokba, épp elég, ha a rendeleti szinten kihirdetett 2023-as költségvetésre, majd annak szinte módosítás nélküli, bohózatba süllyedő, parlament általi jóváhagyására gondolunk. Emellett a rendeleti felhatalmazással visszaélve hoztak döntést a környezetszennyező üzemek büntethetetlenségéről, vagyis arról, hogy már nem szankciót vet ki a hatóság, hanem szerződést köt, amiben megígérik nekik, hogy a jövőben jól fog viselkedni a természetkárosító gyár. Ennek visszavonását még a Fidesz debreceni polgármestere is kérte.

De könnyebb lett bányákat is nyitni természetvédelmi területen a háborúra hivatkozva. Megvalósult a lakosság kizárásával tartott úgynevezett közmeghallgatás, ami nem célzott mást, minthogy a gödi és a debreceni akkugyárakkal szembeni tiltakozó lakosok kifejezhessék aggodalmukat választott vezetőiknek, ezt is a háborúra hivatkozva.

Sokkal könnyebben tud utólag árat emelni a közbeszerzéseken a nyertes vállalkozói kör  a háborúra hivatkozva. Így fosztották meg Gödöt és Dunaújvárost is az iparűzési adótól, mert különleges gazdasági övezeteket jelöltek ki, átadva a forrásokat a megye vezetésének  a háborúra hivatkozva. Emellett mindent elkövettek, hogy pénzügyileg tönkretegyék az önkormányzatokat a források elvonásával  gépjárműadó elvétele, ingyenes parkolás, ingyenes közterület-használat , de ’22 márciusában is így tiltották be a pedagógusok tervezett sztrájkját, a háborúra hivatkozva.

Tisztelt Képviselőtársaim! Nem utolsósorban megemlítendő, hogy a javaslat is hibás, hiszen nem áll összhangban a miniszterelnök által elmondottakkal. Orbán Viktor Putyin orosz elnökkel való találkozásakor konzekvensen katonai műveletekről beszélt csupán, ezzel szemben a törvényjavaslat preambuluma orosz-ukrán háborúról szól.

Tisztelt Képviselőtársaim! Körülbelül ennyi van a kimondott szavuk meg a tettük között, körülbelül ennyire lehet bízni abban, hogy a következő 180 napban ezt a felhatalmazást nem visszaélésszerűen, nem a napi politikai érdekeik szerint fogják használni, hanem valóban a szomszéd országban dúló háború következményeinek csökkentése, mérséklése érdekében, ezért ezt a javaslatot támogatni nem lehet. Köszönöm, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage