DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! A vita során több olyan hozzászólás hangzott el, amelyről úgy gondolom, hogy csak távoli összefüggést mutat az előttünk fekvő törvényjavaslattal. De mégis azt a következtetést vontam le, hogy abban a helyzetértékelésben nincs közöttünk különbség, hogy a veszélyek korát éljük, és bizony a szomszédunkban vagy akár a távolabbi, Európán kívüli, de Európára hatást jelentő világban nagyon komoly veszélyek leselkednek mindannyiunkra. Ebben a helyzetben természetesen elsősorban itt biztonsági kockázatokra gondolunk, de a biztonsági kockázatokon túl a humanitárius kérdések, a menekültügyi kérdések és a gazdasági kérdések indokolják azt, hogy valamilyen megoldást találjon az Országgyűlés a kormánnyal egyetértésben ezekre a helyzetekre vagy erre a különleges helyzetre, amiben most élünk. A jog nyelvén veszélyhelyzetnek nevezzük ezt a helyzetet.

Az természetesen vita tárgya lehet, hogy milyen eszközöket alkalmazzon az Országgyűlés vagy a kormány. Mi kifejezetten jogalkotási eszközökről beszélünk, hiszen ami előttünk fekszik, egy jogalkotási eszköz egy olyan helyzetben, amelynek a megítélésében talán nincs vita az Országgyűlés különböző oldalai és pártjai között. Tehát a célok, amelyekért ezt a törvényjavaslatot az Országgyűlés elé terjesztette a kormány, nem vitásak, az eszközökben van vita.

Igen, ez a módszer, tehát a veszélyhelyzeti jogalkotás egy rendkívüli megoldás, és ezzel az eszközzel, ezzel a jogalkotással csak nagy körültekintéssel, visszafogottan és folyamatos beszámolási kötelezettség mellett élhet a kormány. Ezzel a kormány tisztában van, és eddig is így élt ezzel a veszélyhelyzeti jogalkotási eszközzel.

Azt is tudni kell, hogy ez csak egy átmeneti időszak, tehát mindaddig tart csak, amíg az Országgyűlés ezt a felhatalmazást vissza nem vonja, vagy amíg le nem jár ez a felhatalmazás. Tehát ez egy ideiglenes eszköz, még akkor is, ha sajnos tőlünk független, objektív okokból már bő egy éve vagy inkább már több mint egy éve tart ez a helyzet.

Tehát arra kérem önöket, hogy minden vitánk ellenére, minden politikai fenntartásuk ellenére azt a célt mérlegeljék, hogy ebben a veszélyhelyzeti időszakban, ebben a háborús kihívásokkal és háborús konfliktusokkal teli időszakban a legjobb megoldást találjuk az emberek érdekének a szolgálatára. Itt csak egy eszköz van a mi kezünkben, a jogalkotási eszköz. Természetesen számos más módja van annak, hogy megvédjük az embereket az ilyen veszélyhelyzetekben, de úgy érzem, hogy a kormány a legkézenfekvőbb, legvisszafogottabb megoldást kéri az Országgyűléstől, miközben az Országgyűlés folyamatosan ülésezik. Ezt ne felejtsük el, hogy az Országgyűlés folyamatosan ülésezik a veszélyhelyzeti időszakban is, az országgyűlési képviselők számtalan eszközzel tudják ellenőrizni a kormányt, beleértve azokat a közvetlen eszközöket is, amelyek írásban vagy szóban az országgyűlési képviselők számára rendelkezésre állnak.

Tehát mindezeket mérlegre helyezve kérem, hogy támogassák a kormány javaslatát a veszélyhelyzeti jogalkotás lehetőségének a meghosszabbításával. Köszönöm a szót, elnök asszony. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage