ARATÓ GERGELY, a DK képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Ház! Az a helyzet, hogy szinte hetente vagy mindenesetre parlamenti ülésenként, mert most már kéthetente van csak parlament, érkeznek újabb és újabb, hangzatos című salátatörvények, amelyek egy-egy minisztérium, egy-egy tárca teljes területét lefedik, és egyébként éppen ennek következtében mindenfajta koherenciát, logikát, összetartó erőt nélkülöznek. Ilyen ez a törvényjavaslat is, amely címe szerint a közbiztonság megerősítéséről és a migráció elleni küzdelemről szól.

Szeretném megkérdezni majd államtitkár urat vagy Nacsa képviselő urat, aki úgyis szeret rám reagálni, hogy a diákok adatainak az Egészségügyi Szolgáltató Térbe való feltöltése a közbiztonságot erősíti, vagy a migráció elleni küzdelemhez szükséges. Melyik a kettő közül? (Nacsa Lőrinc: Adatbiztonság.) Értem. Hát, az EESZT tényleg arról híres, hogy mekkora adatbiztonság van, közismerten az EESZT egy meglehetősen kevésbé biztonságos rendszer, mert azt az egyet biztos nem szolgálja ez az intézkedés. Ugye, azzal, hogy a diákok fittségi mérésének adatait feltöltik egy nagy országos rendszerbe, azzal csak azt érik el egyébként, hogy csökken az adatbiztonság, hogy szélesebb körben lehet ezekhez hozzáférni.

Ha lenne Magyarországon adatvédelem, és az adatvédelmi biztos nem kizárólag az ellenzéki pártoknak az egyébként méltatlan piszkálásával foglalkozna, akkor egy ilyen törvényjavaslat biztosan nem kerülhetne elénk. Ha van olyan adat, amihez egyébként nincsen köze egy szélesebb közvéleménynek, az pontosan ez az adat. Én nem használok olyan erős szavakat, mint egyes szakmai szervezetek ebben az ügyben, de nyilvánvalóan ez egy vérlázító javaslat, aminek csak az a célja, hogy újabb és újabb adatainkat szerezze meg az állam, újabb és újabb adataink fölött szerezzen kontrollt, indokolatlan és szükségtelen módon.

De hát, persze szeretnék nagyon is beszélni a migráció és a határvédelem kérdéseiről is. Azt mondta Németh Szilárd képviselőtársunk itt az imént, hogy betonbiztos, betonbiztos a határvédelem. Hát, annyira betonbiztos a határvédelem, hogy ebben a törvényjavaslatban önök azt javasolják, hogy polgárőröket vezényeljenek a határra. Én nagy tisztelője vagyok a polgárőröknek, rendkívül hasznos tevékenységet végeznek a saját helyi közösségükben. De hogy a határvédelmet nem polgárőrökkel kell megoldani, az biztos. Én nem vagyok képes fölfogni, bevallom őszintén, képviselőtársaim, biztos az én felfogóképességemmel van a baj: hogyha önöknek tényleg prioritás, önöknek tényleg prioritás a határvédelem, ami egyébként ebben a nagyon nehéz nemzetközi helyzetben lehetne közös egyetértés alapján mindannyiunk közös prioritása is, akkor miért nem hajlandóak létrehozni határőrséget?

Mi az ok, ami miatt önök következetesen, minden egyes alkalommal elutasítják a különböző ellenzéki pártok javaslatait arra, hogy valamilyen módon a rendőrségen belül vagy önálló szervezetben, de hozzanak létre egy határőrséget, hozzanak létre egy olyan szervezetet, aminek ez a dolga? És önök el fogják mondani, hogy egyébként az előző baloldali kormány szüntette meg a határőrséget egy másfajta nemzetközi helyzetben. Meg lehetne vitatni, hogy az jó döntés volte akkor vagy nem, önök majd elmondják, hogy önök szerint milyen, mi elmondanánk, hogy szerintünk milyen. Önök egyébként megszavazták annak idején azt az átalakítást, mert kétharmados törvény volt, és akkor még az ellenzék is kellett a kétharmadhoz, mert demokrácia volt. Szóval, az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy nem az az érdekes, hogy 15 éve mi volt a helyes álláspont. Az az érdekes, hogy ma mi a helyes álláspont. Ma, amikor egyébként Magyarország az Unió külső határait kellene hogy védje, ma, amikor egyébként a szomszédos országokban jelentős problémák vannak, ma, amikor egy valóban komoly migránsáradat éri el a déli és a délkeleti határunkat, ebben a helyzetben egyébként mi az oka annak, hogy önök nem hajlandóak egy határvédelemmel foglalkozó, csak ezzel a feladattal foglalkozó rendőrségi szolgálati ágat vagy akár önálló szervezetet létrehozni?

Én azt gondolom, hogy ha komolyan vennék a határok védelmét, akkor ez lenne az első lépés, amit meg kellene tenni. De ha már itt tartunk, akkor hadd említsek meg egy másik kérdést is! Muszáj vagyok újra elmondani, ma talán már harmadszor: önök minden hozzászólásban, minden törvényjavaslatnál elmondják, hogy mekkora gondot okoz az embercsempészet, mekkora veszélyt jelent, hogy mennyire felháborító az, hogy kiszolgáltatott, szerencsétlen emberek helyzetével visszaélve bűnözői csoportok sokmilliárdos nyereségre tesznek szert. De hát, képviselőtársaim, önök engedték ki az embercsempészeket a börtönből. Mit gondoltak, mit fognak csinálni az embercsempészek, amikor kiutasítják őket Magyarországról? Visszamennek a saját országukba, és földművelésbe kezdenek, vagy kereskedők lesznek, vagy beiratkoznak az egyetemre, hogy diplomát szerezzenek? Ezeknek az embereknek a döntő része  bizonyára valaki megjavult, és ezt örömmel fogadnánk mindannyian, de a döntő része  pontosan ugyanazt fogja folytatni, amit a lecsukása előtt csinált  folytatja is.

Idén az első félévben az önök rendőrségi adatai szerint 2-3 ezer irreguláris, szabálytalan migránst fogott el a rendőrség hetente. Tudják, mennyi ez az adat ezekben a hetekben? 7-8-9 ezer. Ez az eredménye az embercsempészbarát kormányzati politikának. Ez az eredménye annak, hogy önök kiengedik az embercsempészeket, és támogatják az embercsempészeket. Én értem, hogy az jól jön, hogy lehet hivatkozni az illegális migrációra, de hát önök támogatják az illegális migrációt. Nem elvileg, nem szavazattal, konkrétan kiengedik az embercsempészeket a börtönből, hogy folytathassák legkevésbé sem tisztességes iparágukat. És ennek megvan a következménye.

Németh Szilárd képviselő úr itt teljes joggal szomorúan konstatálja, hogy a schengeni rendszerben egyre több helyen vezetik be az ideiglenes határellenőrzést, és hogy ez nem jó, a magyaroknak nem jó. Hát, gondolják meg azt, hogy hány magyar ember jár át például a határon dolgozni, hogy a legegyszerűbb példát mondjam, és hogy nekik mekkora terhet jelent az, hogy egyre több határon van határellenőrzés. Na de ez azért van, képviselőtársaim, ez azért van, mert Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában is olvasnak újságot, tudják, hogy Magyarországon a lecsukott embercsempészeket szabadon engedik, és tudják és látják azt, hogy egyre több és több szabálytalan, illegális migráns érkezik Magyarországon keresztül.

Ezért vezették be a határellenőrzést az osztrák határon, ezért vezették be a határellenőrzést a szlovák határon és a szlovén határon. (Nacsa Lőrinc: Luxemburg-francia határ…) Önök miatt, az önök politikája miatt vezették be ezeken a határokon. És Luxemburghoz nincsen köze a magyar kormánynak még, bár előbb-utóbb igénye lenne rá, de az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, engem, ne haragudjon, nem a luxemburgi-francia határ érdekel, hanem a magyar-szlovák meg a magyar-osztrák meg a magyar-szlovén határ, amelyiken a magyar polgárok igen gyakran járnak át, és szeretnék élvezni az európai uniós tagság előnyeit, ha önök nem vesztegetnék el, a tehetetlenségük és a politikai hátsó szándékaik miatt. Az a helyzet tehát, képviselőtársaim, hogy a határvadászpótlék megemelése meg a polgárőrök határra vezénylése nem fogja megoldani ezt a problémát.

(13.40)

A Demokratikus Koalíció, Dobrev Klára szociáldemokrata árnyékkormánya (Nacsa Lőrinc: Végre, végre!  Taps a Fidesz soraiból.) nagyon világosan elmondta, mire van szükség annak érdekében (Rétvári Bence: Kvótákra!), hogy megvédjük Magyarországot, hogy megvédjük a magyar határokat: újra fel kell állítani a határőrséget; létre kell hozni egy olyan menekültügyi rendszert, amelyik kiszűri a terroristákat és nem átengedi, mint az önöké; fel kell lépni az illegális migrációval szemben; és az embercsempészeket és az embercsempészek segítőit nem kiengedni kell a börtönből, hanem be kell őket csukni. Ilyen egyszerű! Ez szerepel a programunkban, és azt gondolom, hogy ebbe az irányba kellene elindulni a kormánynak is, ha érdemben is szeretne valamit tenni. De nem tesz semmit érdemben, ehelyett csak szaval, óriásplakátot rak ki, és gyűlöletet kelt a határok védelme és a migráció ellenőrzése helyett.

Végül, tisztelt képviselőtársaim, szeretném elmondani  különösen Nacsa képviselő úr kedvéért, aki majd nyilván félremagyarázza a szavaimat (Bányai Gábor: Nem lesz nehéz.), mint minden egyes alkalommal , hogy vannak olyan elemei a törvényjavaslatnak, amelyek támogathatók. Például természetesen támogatjuk az egészségügyi szakdolgozók béremelését, fontosnak tartjuk, indokoltnak tartjuk. Egy éve, két éve, három éve is indokoltnak tartottuk, amikor  hogy az önök kedvenc szavajárásával éljek  a költségvetési viták folyamán önök leszavazták, nem szavazták meg a javaslatainkat erre a béremelésre.

Azt kell ugyanakkor elmondanom, hogy ha már végre nekifogtak, akkor csinálhatták volna ezt úgy is, hogy egyébként meghallgatják az érintett szakszervezeteket, mindegyiket, nem csak azokat, amelyek azt mondták, amit önök szerettek volna hallani, és egy olyan rendszert vezetnek be  nemcsak a bérezés, hanem a szolgálati jogviszony tekintetében is , amelyik valóban az érintettek véleményével is találkozik, és ahol egyébként valóban érdemben javítani lehet a helyzetet.

Nem kezdek most bele abba, hogy elmondjam, milyen állapotba jutott az egészségügy az önök kormányzása alatt, azt kell mondanom, hogy minden segítségre, minden forintra szükség van, de akár csinálhatnák jól is. De mert ez egy salátatörvény, és mert tele van elfogadhatatlan, értelmetlen és káros elemekkel, ezért természetesen hiába támogatjuk ezt az egy részét, a törvény egészét nem áll módunkban támogatni. Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage