RITTER IMRE nemzetiségi képviselő: Köszönöm. Sehr geehrter Herr Vorsitzender! Sehr geehrter Herr Präsident des Staatlichen Rechnungshofs! Sehr geehrtes Parlament! Erlauben Sie mir bitte, dass ich im Namen und im Auftrag des Ausschusses der in Ungarn lebenden Nationalitäten unseren Standpunkt bezüglich der Vollführung des Gesetzes Nr. XC über den Zentralhaushalt Ungarns für Jahr 2022 mit Nr. T/5387. erörtere.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Állami Számvevőszéki Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága nevében kifejtsem álláspontunkat a T/5387. számon benyújtott, a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslat kapcsán.

Felszólalásom elején először a 2014. október 14-én elhangzott egyik első parlamenti felszólalásomból idéznék. Akkor azt mondtam: „A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága nevében tisztelettel köszöntöm önöket abból az alkalomból, hogy a magyar parlamentben első alkalommal egy törvényjavaslat általános vitájában mint a nemzetiségi bizottság által felkért előadó kifejthetem bizottságunk véleményét.

A Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslat, a zárszámadás véleményezése során egyidejűleg vagyunk nehéz és könnyű helyzetben is. Egyrészt nehéz helyzetben, mert ennek a felszólalásnak, hozzászólásnak először már közel húsz évvel ezelőtt kellett volna megtörténnie itt a parlamentben, így közel két évtized mulasztását kell minden szempontból minél hamarabb felszámolni.

(11.30)

Másrészt a könnyű helyzetet az okozza, hogy a 2013-as központi költségvetési törvény megalkotásához nekünk, magyarországi őshonos nemzetiségeknek sajnos vajmi kevés közünk volt, így a végrehajtásáról minden felelősség nélkül mondhatunk őszinte véleményt.”  ezzel vége a nyolc évvel ezelőtti felszólalásomból vett idézetnek.

Amikor erre a mai felszólalásra készültem, elsőre magam sem akartam elhinni  de igaz, mert jó matematikusként az ujjaimon kétszer is végigszámoltam , de ez a Magyarország 2022. évi költségvetéséről szóló T/5387. számú törvényjavaslat már a jubileumi, tizedik költségvetési beszámoló, zárszámadás, melynek parlamenti vitájában képviselhetem a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának véleményét.

A Magyarországon őshonos nemzetiségek parlamenti képviseletének jelentőségét, súlyát, fontosságát az elmúlt két parlamenti ciklus minden kétséget kizáróan bebizonyította. A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága az elmúlt nyolc évben megtette a javaslatait, és engedjék meg, hogy ezek után felsoroljak néhány meghatározó eredményt az elmúlt nyolc évből, mely tartalmazza már a 2021 tavaszán elfogadott 2022. évi központi költségvetési törvényben biztosított 2 milliárd forintos támogatásemelést is.

Először: az országos nemzetiségi önkormányzatok működési támogatását közel duplájára emeltük, és létrehoztunk egy, 2022-ben már mintegy 3 milliárd forintos beruházási-felújítási keretet az országos nemzetiségi önkormányzatok és a fenntartott nemzetiségi intézményeik épület- és építményfenntartására.

Másodszor: a helyi nemzetiségi önkormányzatoknál négyszeresére emeltük a működési támogatásukat, két és félszeresére a feladatalapú támogatásokat.

Harmadrészt: a nemzetiségi kulturális és oktatási autonómia megvalósítása érdekében az elmúlt nyolc évben 55 helyi nemzetiségi önkormányzat 75 nemzetiségi köznevelési intézmény fenntartói jogait vette át. Ezen intézményeknél 2017-ben előbb átvettük a vagyonkezelői jogokat, majd 2020-ban átvettük az ingatlanok tulajdonjogát is. Ezen intézmények részére létrehoztunk egy, a 2022. évben már közel 2 milliárd forintos beruházási-felújítási pályázati önrészkeretet, valamint úgyszintén 2022-ben már rendelkezésre állt egy 350 millió forintos működésitámogatás-kiegészítési keret. Ez a keret sajnos a háború és az energia-krízishelyzet miatt időközben elvonásra került; ezt tudomásul vettük.

Negyedszer: a nemzetiségipedagógus-program keretében a nemzetiségipedagógus-ellátottság és -képzés biztosítására három lépcsőben, 2018., ’19. és 2020. január 1-jével a nemzetiségipedagógus-pótlékot a négyszeresére emeltük, differenciáltuk, és kiterjesztettük minden nemzetiségi pedagógusra. Ez azt jelenti, hogy 2020. január 1-jétől közel 4 ezer nemzetiségi pedagógus mintegy 2,5 milliárd forinttal több nemzetiségi pótlékot kapott, kap és fog kapni minden évben, mint 2017-ben.

Ötödször: 2018. szeptember 1-jével bevezettük a nemzetiségipedagógus-hallgatói ösztöndíjrendszert, aminek eredményeként a 2018-19. évben 87 fővel indultunk. A tavasszal lezárult 2022-23. tanévi pályázat során pedig már 542 nemzetiségipedagógus-hallgatóval, nemzetiségi tanítóval, tanárral és szaktanárral tudtunk szerződést kötni. Az elmúlt négy évben már 175 ösztöndíjas hallgatónk szerezte meg a diplomáját és kezdett el dolgozni nemzetiségi pedagógusként.

Hatodszor: a nemzetiségipedagógus-képzés hallgatói létszámának és a képzés minőségének jelentős emelése érdekében a 2019. évben, majd a pandémiahelyzet elmúlását követően a 2022. évben is célzott támogatást biztosítottunk a képző egyetemek és főiskolák részére, de ezen a területen még rengeteg feladat van. Ennek a parlamenti ciklusnak a nemzetiségipedagógus-képzés fejlesztése lesz a kiemelt feladata.

Végül, de nem utolsósorban: különösen büszke vagyok, büszkék vagyunk arra, hogy a nemzetiségi civil szervezetek működési támogatását 110 millió forintról 500 millió forintra, azaz négy és félszeresére, a nemzetiségi kulturális programok támogatását szintén 110 millióról 700 millió forintra, azaz több mint hatszorosára, a nemzetiségi anyanyelvi diáktáborok pályázati támogatását pedig 30 millió forintról 400 millióra, azaz több mint tizenháromszorosára tudtuk emelni.

Összességében objektíven el lehet mondani, hogy a magyarországi őshonos nemzetiségek 2014. évi kevesebb mint 4 milliárd forintos támogatását a 2022. évi költségvetésben már több mint 22 milliárd forintra, azaz közel hatszorosára tudtuk emelni. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy 2000-2014 között, a parlamenti képviseletet megelőző 14 évben szinte semmilyen támogatásemelés nem volt, akkor, azt hiszem, méltán mondhatjuk, hogy a 2014-ben megvalósult nemzetiségi parlamenti képviselet egy új időszámítás kezdetét jelentette a 13 őshonos magyarországi nemzetiség számára.

Ezúttal is megköszönöm a kormánynak, az előző két Országgyűlés valamennyi parlamenti frakciójának, az ellenzéki frakcióknak is és minden független képviselőnek is, hogy szinte mindenkor támogatták a nemzetiségi előterjesztéseket. Köszönjük, és ezt kérjük a továbbiakban is a mostani Országgyűlés minden frakciójától. Ezzel a további felszólalásra átadom a maradék időt és lehetőséget Varga Szimeon alelnök úrnak, bolgár szószólónak. Köszönöm, hogy meghallgattak. Danke für Ihre Aufmerksamkeit! (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage