NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Mennyivel boldogabbak lennénk, ha Z. Kárpát Dániel az első mondata után lezárta volna a vezérszónoki vitát  támogatja, egyetért, nagyon helyes. (Z. Kárpát Dániel: Ez szubjektív műfaj!)

Képviselő úr, van egy közös bennünk, és van egy nagy különbség. A közös bennünk, hogy mind a ketten tüntettünk a Gyurcsány-kormány ellen. A különbség pedig az, hogy én nem Gyurcsány Ferenccel egy listán jutottam a parlamentbe, mint ön. Tehát azért van különbség is, tisztelt képviselő úr. (Z. Kárpát Dániel közbeszól.) Ön, ugye, Gyurcsány Ferenccel egy listán jutott be a parlamentbe, és azzal a mandátummal szólalt most itt föl a parlamentben. Ez szerintem nagy különbség.

És ha belegondolunk abba, hogy 2006-ban Varju Lászlóék milyen csalással nyerték meg az országgyűlési választást, hogyan történt az: ha emlékszik arra, hogy eltagadták a költségvetési számokat, a vállalkozók támogatásait is, eltagadták a magyar emberek elől azt, hogy milyen megszorításokra készülnek, akkor visszaidézhetjük azt a 2006. június 10-ei sajtótájékoztatót, mindenki emlékszik rá, hogy nem kell félni, nem fog fájni. Mi történt 2006-ban a választás után egy hónappal? Augusztustól 30 százalékkal emelkedik a gáz, 14 százalékkal emelkedik a villany, 2 százalékkal több lesz az egészségügyi hozzájárulás, 4 százalékkal emelkedik az szja felső kulcsa, 4 százalékkal emelkedik a társasági adó, a középső áfakulcs pedig 5 százalékkal emelkedik. Tehát mi történt? Megnyerték a választást, és azonnal a magyar emberekre és a vállalkozásokra terhelték a felelőtlen kormányzásukat, hogy nem volt pénz a költségvetésben, hogy az államadósságot elképesztő mértékben megemelték. A pénzbőség és a fejlődés éveiben. Nem a válság éveiben, a pénzbőség éveiben. Ez a helyzet, tisztelt képviselőtársaim. Nem véletlenül mondta azt Z. Kárpát Dániel is, hogy tüntetni kellett a Gyurcsány-Varju-féle gazdaságpolitika ellen, hiszen a vállalkozásokat érintő megszorítások voltak folyamatosan.

Ezzel szemben, amiről Z. Kárpát képviselő úr már nem beszélt, ez a kormányzat a gazdaságpolitikájával is támogatja a kis- és középvállalkozásokat.

Képviselő úr azért nem találta az átképzési programokat a költségvetésben, a zárszámadásban, mert európai uniós forrásokból valósultak meg az átképzési programok. Ugye, nem szerepel a költségvetésben, ha európai uniós forrásokból tréningeket, képzéseket, átképzéseket tartanak a vállalkozások, cégek. Szerintem egyébként ez egy helyes irány.

A GINOP programokról is elfelejtett szólni a képviselő úr; a kis- és középvállalkozásokat érintő energiaár-plafonról is elfelejtett szólni a képviselő úr; a fiatalok vállalkozóvá válását segítő programokról is elfelejtett szólni a képviselő úr; a különböző, például a Fejlesztési Bank által nyújtott konstrukciókról, amelyekben fejlődni tudnak; az iparipark-fejlesztésekről; az exportot segítő intézkedésekről. Napestig lehetne sorolni azokat az intézkedéseket, amelyek igenis a kis- és középvállalkozásokat célozzák Magyarországon, hiszen mi azt gondoljuk, hogy a magyar vállalkozások közösségépítő és nemzetgazdaságot erősítő tevékenységét el kell ismerni. Erről szól Fónagy képviselőtársam, miniszterhelyettes úr javaslata. Erről kellett volna beszélnie a vezérszónoktársamnak is, hiszen arról szól a javaslat, hogy december első pénteki napját nyilvánítsa a magyar Országgyűlés a magyar vállalkozók napjává.

Mi azt gondoljuk, hogy a magyar vállalkozóknak a mindennapi funkciójukon túl nagyon fontos szerepük van a gazdaságpolitikai döntések meghozatalakor, a minimálbérről szóló tárgyalásokkor, az adócsökkentésekről szóló döntések alkalmával. 2010 óta ez a kormány 80 alkalommal csökkentett adót, ennek nagyon jelentős része érintette, kedvezően érintette a kis- és középvállalkozásokat is.

És nagy szerepük van a kkv-képviselőknek, a kkv-szektornak a különböző gazdaságpolitikai döntések meghozatalakor is. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium is úgy jár el, hogy kikéri a véleményét az érintett cégeknek, az érintett szektornak, kis- és középvállalkozásoknak, hiszen mi nagyon nagy értéknek tartjuk Magyarországon a széles kis- és középvállalkozói szektort. Mert ellentétben a szocialistákkal a mi felfogásunk szerint a kis- és középvállalkozások nem ellenségek, hanem a munkavállalók és a gazdaságpolitikai kormányzat partnerei, tudásukkal, tapasztalatukkal hozzájárulnak az egészséges, ellenálló magyar gazdaság létrehozásához.

A magyar vállalkozók napjának országos emléknappá nyilvánítását a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége javasolta, akiknél ennek a napnak a megünneplése, ahogyan hallottuk, már közel negyedszázada hagyomány. Ebből a hagyományból lesz most egy parlamenti határozat, ha jól értjük itt az előterjesztést.

A javaslatot egyébként támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is. Ennek megfelelően idén 24. alkalommal már országos emléknapként ünnepelhetik majd meg a magyar vállalkozók napját a vállalkozások.

Én azt gondolom, hogy köszönetet kell mondanunk a kis- és középvállalkozások vezetőinek, a kis- és középvállalkozásokban dolgozóknak a munkájukért, amit a magyar gazdaságért, a magyar emberekért és közös hazánkért, Magyarországért tesznek. Ezért a KDNP-frakció támogatni fogja a határozati javaslatot. Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage