F. KOVÁCS SÁNDOR, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A tisztelt Ház asztalán fekvő, a pénzügyi közvetítői rendszert érintő egyes törvények jogharmonizációs és egyéb célú módosításáról szóló T/5663. számú törvényjavaslat elsődleges célja a hitelintézetek és befektetési vállalkozások helyreállítását, szanálását célzó keretrendszer létrehozásáról szóló 2014/59. EU-irányelvet módosító 2022. évi 2036-os rendelet irányelvet módosító rendelkezéseinek a magyar jogba történő átültetése.

(13.30)

Mindezeken túl a törvényjavaslat célja a pénz-, tőke- és biztosítási piacra, valamint a piac felügyeletére vonatkozó szabályrendszer finomhangolása. Vezérszónoki felszólalásomban szeretnék rávilágítani a törvényjavaslat legfontosabb részeire, valamint összefoglalni az uniós jogharmonizáció központi elemeit.

Tisztelt Ház! A tőkepiacról szóló törvény módosítása során pontosításra kerül a kötvénykibocsátásra jogosult szervezetek köre, valamint  az Országos Betétbiztosítási Alap szabályozásához hasonlóan  a továbbiakban az Állami Számvevőszék a Befektető-védelmi Alap pénzügyi-számviteli ellenőrzésére is jogosultságot kap.

A törvényjavaslat emellett a vezető állású személyekre és a befolyásoló részesedéssel rendelkező személyekre vonatkozó követelményeket is kiegészíti azzal, hogy a büntetlen előélet mellett kizáró okként rögzíti, hogy az érintett ne álljon közgazdasági vagy pénzügyi jellegű munkakör vonatkozásában eltiltás alatt. Ezen utóbbi kiegészítés a törvényjavaslat alapján valamennyi pénzügyi ágazati jogszabályban megjelenik.

A Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvény módosításának elsődleges indoka, hogy a kormány az MFB Zrt.-t jelölje ki egyes európai uniós forrásokból finanszírozott programok végrehajtására, így szükséges ezen tevékenységének törvényben történő megjelenése is.

A javaslat a kis- és középvállalkozások fejlődésének támogatása tekintetében történő módosítások értelmében a tőkévé konvertálható kölcsönnyújtásra vonatkozó szabályok módosításával megszünteti azt a lehetőséget, hogy a kölcsön nyújtása készpénzben is történhessen, valamint szűkíti a kölcsön felhasználási körét azzal, hogy nem használható fel ingatlan- vagy éven túli értékpapír-vásárlásra.

A módosításhoz szorosan kapcsolódik a hitelintézeti törvény pénzkölcsönfogalmának módosítása, valamint az innovációs törvény párhuzamos módosítása is. A fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvény módosítása kapcsán a jelzáloghitel-szerződés teljes körű zárásának része lesz az is, hogy a hitelező a jelzálogtörléshez szükséges hozzájárulást tíz munkanapon belül a fogyasztók rendelkezésére bocsássa.

Tisztelt Országgyűlés! A pénzügyi közvetítő rendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló törvény módosítása szerint a módosítást a szavatoló tőkére és a leírható, illetve átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelmények esetében a harmadik országbeli, vagyis Európai Unión kívüli szervezettel rendelkező jelentős bankcsoportok tekintetében a harmadik országbeli szervezetekre is kiterjeszti. A kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényben ügyfélvédelmi, fogyasztóvédelmi okokból rögzítésre kerül, hogy a kollektív befektetési értékpapír forgalmazása és forgalomba hozatala során megfelelően alkalmazni kell a befektetési vállalkozásokról szóló törvényben rögzített tájékoztatási, ügyfélminősítési szabályozást is.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elhangzottak ismeretében úgy gondolom, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat támogatandó rendelkezéseket tartalmaz, ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a Fidesz-frakcióhoz hasonlóan támogassák a törvény elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage