Z. KÁRPÁT DÁNIEL, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő csomag látszólag egy implementációs, jogharmonizációs valami, amit a külső kényszer okán át kell vezetni a magyar jogrendszerbe.

Ugyanakkor, hogy felelős ellenzéki döntést lehessen hozni erről, a mi szakértőink a figyelmembe ajánlották, hogy mindenképpen kérdezzem meg, hogy mit jelent magyarul, nemcsak jogászul, hanem magyarul az, hogy az MFB Zrt. veszteségmérséklés céljából pénzügyi intézménytől hitelállományt vehet át és követelést vásárolhat. Mit, kitől, miért, milyen célból? Tehát ez, ugye, nem azt jelenti, hogy a korábbi felelőtlen hitelezési gyakorlatot most feltétel nélkül akarja kimenteni az állam?  és itt a „feltétel nélkül”-ön van a hangsúly. Tehát nehogy a korábbi felelőtlen hitelezési gyakorlat eredményeit végső soron néhány lépcsőfok közbeiktatásával a magyar adófizetők állják! Vannak nagyon rossz történelmi emlékeink minderről, és szeretném eloszlatni ezeket a félelmeket, amelyet lehet, hogy tényleg csak a szakértők szúrnak ki egy javaslat 37. oldalának a legalsó sorában, de elképzelhető, hogy annál fontosabbak.

Viszont itt képviselőtársaim kiengedték a szellemet a palackból a tekintetben, hogy személyi jövedelemadótól kezdve államadósságig mindenről volt szó az utóbbi órákban, és mivel kiszabadult ez a szellem, ezért én is felülnék a képzeletbeli dzsinn mellé arra a szőnyegre, és egy-két dolgot azért megemlítenék.

Szóba került ma, hogy az egyik legnagyobb kormányzati jótétemény és áldás az a 2022-es személyijövedelemadó-visszatérítés, ami kétségkívül pénzt juttatott a családokhoz. Viszont érdemes megvizsgálnunk azt, hogy a kormány ebben az időszakban 2800 milliárd személyijövedelemadó-befizetést várt, ezzel szemben 3500 milliárd személyijövedelemadó-befizetést kapott, tehát nagyjából kicsit több mint 700 milliárd a különbség az előzetes várakozás és a megvalósult terv között.

Gyakorlatilag itt arról van szó, hogy ezt a nem várt pluszbevételt osztották vissza, tehát nem feltétlen pluszjövedelemként jelentkezett ez minden családnál, hanem arról szólt, hogy a kormányzat kicsit elmérte a pályát, azt hitte, hogy még több pluszbevétele fog keletkezni, és ennek egy részéből kívánt egy osztogatást megvalósítani. A végeredmény ismeretes, több mint 550 milliárdos tévedés a makropályát illetően, óriási hiány és váratlan hatások.

Azért tényleg ezen a ponton érdemes beszélnünk arról egy szót  és Nacsa képviselőtársamhoz fordulok, mert ő említette ezt , hogy nagyon örülök annak, hogy tíz napon belül hozzá lehet férni a banki hozzájáruláshoz abban az esetben, hogyha teljesült a hitel visszafizetése. Valóban, a bürokratikus packázás ne lassítsa azt a folyamatot, hogy végre szabad emberként, egyfajta prémiumérzéssel távozhasson az, aki tartozott korábban, mert nem egy jó érzés a mai Magyarországon  és egyébként a mai világban sem  a banki adósok körébe tartozni, ezt a devizahitelezés óta fájó módon tudjuk.

De mint KDNP-s képviselőhöz fordulok  volt már erről szó és lesz is még a részemről , szeretném megkérdezni, hogy ugyanilyen intenzitással hajlandóe képviselni az elsétálás jogát. Arról beszélünk ugyanis, és egyébként önök, KDNP-sek nyújtották be a családi csődvédelem amúgy szerintem jó irányú javaslatát, ott volt egy ígéret, 25-40 ezer emberen fog segíteni  ötszázon segített. A mai napig várom, hogy finomítsák ennek a szabályait, hogy többen érezzék, hogy ebbe belelépnének, és ne egy csődgondnok mondja meg, hogy a rokonnak egészségügyi szolgáltatásra költhetneke vagy a gyerek járhate különórára, hanem legyen életszerű ez a dolog, legyen egy nagyobb szabadon elkölthető jövedelem, de egyeztetett módon csökkenjen a tartozás.

A kérdés viszont az, hogy ha valakitől elvették, mondjuk, a több tíz milliós ingatlanját, részt vett a családi csődvédelemben, és még utána is tízmilliókat követelnének tőle, nem lehetnee odabiggyeszteni az elsétálás jogát, hogy úgyis elvitték azt a házat, a bank busásan megtermelte ezen a saját hasznát, ne tartozzon még tízmilliókkal az a szerencsétlen honfitársunk, úgyis elvettek tőle mindent, nagyon nehéz újjáépíteni az életét. Nem lehetne tiszta lapot adni számukra?

Tehát nagyon fontos, hogy ön itt kiáll a banki hozzájárulás, az erről szóló igazolás mihamarabb történő kiadási kötelezettsége mellett, és szerintem ez jó dolog, de szeretném, ha ugyanilyen intenzitással beszélnénk arról, hogy az elsétálás joga jelenjen meg a magyar jogrendszerben. Ha valakit a hibás pénzügyi termékek és banki praktikák tönkretettek, akkor az otthona elvétele után ne követelhessenek még tőle milliókat, tízmilliókat. Ez egy humanitárius alap, tehát nem gondolom, bár egy jobboldali, ellenzéki képviselő mondja, de nem hiszem, hogy ez jobb- vagy baloldali gondolat, ez egy humanitárius alap kellene hogy legyen egy normálisan működő országban. Én arra szeretném kapacitálni önöket, hogy képviseljék ezt, ha tetszik a gondolat, tegyék a magukévá, nyújtsák be, én meg fogom szavazni.

Azért engedtem meg magamnak, hogy erről ilyen részletesen beszéljek, mert itt azért jó sok minden elhangzott, ami nem a szigorú pénzügyi közvetítő rendszer tárgyához tartozott, de ha ön ezt elmondta, nekem muszáj volt reagálnom rá.

A csomag tekintetében pedig, ha meg tudjuk válaszolni ezeket az 1.0-s kérdéseket, akkor kerülünk egy döntési helyzetnek a közelébe. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a Jobbik és a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage