DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az általam előterjesztett törvényjavaslat, -módosítás kétségtelenül több területet érint, amit az köt össze, hogy a pénzügyi közvetítő rendszert érinti valamennyi.

(Földi Lászlót a jegyzői székben Gelencsér Attila váltja fel.)

A törvényjavaslattal kapcsolatban konkrét észrevétel az általános vita során talán  ha jól írtam  egy érkezett, Z. Kárpát Dániel képviselőtársam az MFB-ről kérdezett. Ott a pénzügyi intézményektől hitelállományt vehet el, a normál gazdálkodási kör keretében. Tehát az MFB-t egy normál piaci szereplő pozíciójában erősíti meg a módosítás.

Varju képviselőtársamnak az az általános jellegű észrevétele, hogy, ha jól értem, a szándék és a végrehajtás között nincs meg mindig a szükséges egyezőség. Én úgy gondolom, hogy a törvényeknél a jogalkotói szándék mindig világos, a végrehajtást meg a gyakorlat alakítja, és ezért van szükség a módosításokra.

(14.00)

Azt kérem képviselőtársamtól, hogy az előterjesztőről ne tételezze fel, hogy mondjam, a szándékos rossz akaratot. Meggyőződésem, hogy egy ilyen alapvetően szakmai jellegű módosításcsomag esetében a szándékkal nincs baj, ha a végrehajtás során az szükséges, akkor módosítjuk.

A többire engedelmével nem reagálok, mert nem képezte a javaslat tárgyát.

Ha az elnök asszony megengedi, egyetlenegy észrevételt tennék. Tudom, hogy a munkaerővel kapcsolatban számos más egyéb, parlament előtt folyó témában naponta van közöttünk polémia, de személyes meggyőződésem, hogy az, hogy az elmúlt harminc évben Magyarországon az embereknek szabad döntési joguk van a tekintetben, hogy akár életvitelük, akár megélhetésük, akár tapasztalatszerzésük, szakmai előrelépésük érdekében elhagyják Magyarországot, majd szándékaiktól és tapasztalataiktól függően visszatérjenek, ez a rendszerváltás egyik legnagyobb eredménye.

Hallatlanul örültem, amikor 19 éves koromban a sport révén először kikerültem Pozsonyba. Ahhoz képest ma az én unokáim szabadon mozognak a világban, és az iskolai végzettséget itthon szerzik ugyan, de a szakmai tapasztalatokat, ott, ahol tudják és visszatérnek. Tudom, hogy az elmúlt évtizedekben akár 2010 előtt, akár 2010 után is, megengedem, számosan hagyták el Magyarországot, mert abban a pillanatban jobb jövedelmi viszonyokat ígért számukra akár Ausztria, akár távolabbi ország. Ezeknek a jelentős része  kérem, kísérje figyelemmel az egyéni sorsokat  egy-két-három-négy év után visszatért, mert ahogy a régi magyar bölcsesség mondja, azért ott sincs kolbászból a kerítés. Más okokból is térnek vissza Magyarországra, de azt most tényleg nem akarom egy pénzügyi közvetítő rendszerrel kapcsolatos előterjesztés kapcsán előhozni. Kérem, hogy ezt az egy észrevételt a hozzászólásával kapcsolatban engedje meg nekem. Mondom, én ezt a rendszerváltás egyik legnagyobb eredményének és társadalmi változásának tekintem.

Köszönöm azoknak, akik támogatták a javaslatot, és kérem az ellenzéki képviselőtársaimat is, hogy akár közvetlenül, akár szakértőik útján alaposan vizsgálják meg ezt a javaslatot. Tételezzék fel ebben a legjobb jogalkotói szándékot és a szavazás során szavazatukkal támogassák ennek az elfogadását. Köszönöm a lehetőséget, elnök asszony. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage