ÁGH PÉTER építési és közlekedési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Arról tudom tájékoztatni az Országgyűlést, hogy mivel a két ország között korábban nem létezett kétoldalú légügyi egyezmény, ruandai részről felmerült az igény, hogy az európai légi fuvarozókkal kötött kereskedelmi megállapodások útján közvetlenül is kínáljon ruandai légi fuvarozó Budapestre légi járatokat. Ennek megvalósításához a ruandai légi fuvarozóknak megfelelő légi közlekedési jogokkal kell rendelkezniük, ami egy kétoldalú légi közlekedési egyezmény útján biztosítható.

2020. január 28-án megjelent a 8/2020. számú határozat Magyarország Kormánya és a Ruandai Köztársaság Kormánya, Magyarország Kormánya és a Kolumbiai Köztársaság Kormánya, valamint Magyarország Kormánya és a Dél-Afrikai Köztársaság Kormánya közötti légi közlekedési megállapodás létrehozására adott felhatalmazásról. Ennek birtokában tárcánk 2021. február 25-én bilaterális találkozó keretében egyeztetett Ruandával. Ennek eredményeként aláírásra került a memorandum és parafálásra a kétoldalú légügyi egyezmény. 2021. október 19-én a ruandai felet jegyzékben felkértük a szöveggel kapcsolatos végleges jóváhagyás megadására, mivel a 2021. februári tárgyaláson a részt vevők szerint maradtak előre írásban nem egyeztetett változások a szövegben. A ruandai fél a jóváhagyásról 2021. november 8-án szintén jegyzékben tájékoztatott. 2021. november 8-án megjelent a 76/2021. számú határozat Magyarország Kormánya és a Ruandai Köztársaság Kormánya közötti légi közlekedési megállapodás szövegének végleges megállapítására adott felhatalmazásról. 2021. november 10-én Szijjártó Péter külügyminiszter úr hivatalos ruandai látogatása alkalmával aláírta a megállapodást. Mivel a megállapodás 2021. november 10-én aláírásra került, a következő lépés Magyarország részéről a megállapodás kihirdetése.

A megállapodás szilárd jogi alapot biztosít a menetrend szerinti személyszállító és árufuvarozó légi járatok indítására a két ország bármely nemzetközi kereskedelmi repülőtere között. E járatok révén biztosítható lesz Ruanda, valamint Közép- és Kelet-Európa jobb légi összeköttetése. A légi közlekedési és légügyi kapcsolatok egyezményes szabályozása mindkét fél érdeke. A megállapodás létrehozása hozzájárul Magyarország afrikai irányú gazdasági kapcsolatainak erősítéséhez és elősegítheti a kétoldalú kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok erősödését. Ebben kérjük tehát a tisztelt Ház támogatását. Köszönöm a szót. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage