VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Én két dolgot szeretnék rögtön a válaszom elején elmondani, és azt gondolom, hogy ez a kettő a legfontosabb. Az első az az, hogy a gyermekeink védelme a legfontosabb, és ezért mindent meg is teszünk; a második pedig az, hogy a törvényeket minden magyar állampolgárnak be kell tartania. Szó sincsen ebben az ügyben homofóbiáról, tisztelt képviselő úr; gyermekvédelemről van szó, és a gyermekvédelmi törvény betartásáról van szó. (Dúró Dóra: Így van!)

2021-ben, amikor az Országgyűlés elfogadta a gyermekvédelmi törvényt, egy ilyen passzust is elfogadott benne, idézek: „Tilos 18 éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.” Tény és való, hogy a kiállításnak voltak olyan képei, amelyek ezt a passzust megsértették. (Ungár Péter közbeszól.  Kanász-Nagy Máté: Semmi ilyet nem ábrázol…)

Ezzel kapcsolatban a fenntartó vizsgálatot kezdeményezett, illetve megírta a Magyar Nemzeti Múzeum vezetésének, hogy tartsa be a törvényeket. Ennyi történt, kedves képviselő úr. Az, hogy a törvényeket a Magyar Nemzeti Múzeum vezetősége sajnos nem tudta maradéktalanul betartani, ez vezetett ahhoz, hogy a mai napon az a döntés született, amely kapcsán a miniszter úr azonnali hatállyal felmondta főigazgató úr megbízatását. Ennyi történt, és nem más. (Tordai Bence közbeszól.)

És még egyszer szeretném kihangsúlyozni: nem homofóbiáról van szó, hanem gyermekvédelemről, a gyermekvédelmi törvénynek való megfelelésről. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage