DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A cinikus megjegyzéseire igazából nem szeretnék reagálni (Arató Gergely: Mert nem tudsz, azért!), viszont szeretnék három kérdést feltenni önnek.

Az ön pártelnöke nem egy luxusvillában él (Rétvári Bence: De, bizony!  Vitályos Eszter: De, de!), egy elkobzott luxusvillában? Második kérdés: az ön pártelnöke nem véletlenül a privatizációk alatt és a privatizációkból gazdagodott meg? (Selmeczi Gabriella: De, de!  Cseresnyés Péter: Dehogynem!) Harmadsorban: nem az a helyzet, hogy az ön pártelnöke még sok-sok évvel a sunyi privatizációk után is százmilliókat vett ki a privatizált cégekből osztalékként? Nem ez a helyzet? (Cseresnyés Péter: De, de!) Kérem, járjon utána, amikor legközelebb tanácskoznak az Apró-villában!

Ami a gazdasági kérdéseket illeti. Egy dologban értünk csak egyet, abban, hogy Magyarországnak gazdasági nehézségekkel kell megküzdenie. Abban viszont már aligha értünk egyet, hogy ennek a nehézségnek, ezeknek a nehézségeknek mi az oka. Hiába próbálják az egészet a kormány nyakába varrni, egész Európa rég nem látott gazdaságiválság-halmazzal néz szembe, ami abból is látszik, hogy az elvileg szankcionált Oroszországban több mint 2 százalékos lesz a gazdasági növekedés, az EU-ban ezzel szemben csak 0,7 százalék. Tehát a rossz döntéseknek köszönhetően Európa fizeti meg a mostani helyzetnek, a háborús helyzetnek is a gazdasági árát.

A kormány sok döntést hozott, hogy ezt ellensúlyozza. És feltehetjük a kérdést, hogy a baloldal részéről érkezette bármilyen támogatás ezekhez a döntésekhez. Olyan döntésekről van szó, amelyek bővítik a gazdaság mozgásterét vagy éppen támogatást jelentenek a családoknak. Hát, nem nagyon kaptunk támogatást ehhez. (Varju László: Kanyarban előznek!) Lássunk erre pár példát! Kezdjük azzal, hogy az árnyékkormány szerint, ha újra növekednek a reálbérek, az fejjel menetel a falnak. Teljes nyíltsággal beszélt erről Bodnár Zoltán árnyékminiszterük. (Varju László: Matolcsy?)

(14.10)

A kormány azon van, hogy a béremelkedések mértéke meghaladja az infláció mértékét, és ezt el is fogjuk érni. De önök ezt nem támogatják, nyilván inkább sokkterápiát akarnak, mint Bokros Lajos idejében. Ennek a hozzáállásnak komoly hagyománya van odaát. Ezért van az, hogy önök valamivel több mint 20 ezer forinttal emelték a minimálbért, míg ez a kormány megháromszorozta azt. Aztán tudjuk azt is, hogy bármilyen árkorlátozást önök ostobaságnak tartanak. Nem akarnak például hatósági árakat az energiapiacon, ami átlagosan havonta 181 ezer forintos pluszkiadást jelentene minden családnak  mármint, ha nem lenne ilyen támogatás. Vannak persze kivételek, amikor támogatják az árkedvezményeket. A Motim például kapott kedvezményes áramot akkor, amikor a magyar családok nem kaptak kedvezményes áramot. (Dr. Rétvári Bence: Ki is az a Motim?) Ennyit arról, hogy ki részesíti a vállalatokat előnyben a családokkal szemben, különösen akkor, ha Gyurcsány Ferenc vállalatáról van szó. (Zaj.)

Egyébként nemcsak a hatósági árak kivezetésével emelnék az energiaárakat. Az ATV-ben ma vendég volt egy DK-s politikus, bizonyos Varju László  ott ül ön előtt , aki arról beszélt, hogy ki kellene vezetni az atomenergiát Magyarországon. Ha kivezetnék az atomenergiát, az rendkívüli mértékű áremelkedéseket jelentene Magyarországon. Kiszámolták önök, hogy mennyi áremelkedést jelentene ez, és kinek kellene ezt a pluszforrást előteremtenie, kinek kellene állnia a számlát?! (Varju László: A milliárdosoknak.) Nyilván a magyar családoknak. Mi ezért sem támogatjuk ezt.

Aztán nézzük a családtámogatásokat! A baloldali kormányzás alatt teljesen lenulláztak egy jól működő családtámogatási programot, jött helyette devizahitelezés és eladósodás. (Zaj a DK soraiban.) A mostani kormány folyamatosan visszaerősítette az otthonteremtési programokat, nemrég pedig bejelentette a CSOK Pluszt. Nem meglepő, de önök ezt a CSOK Pluszt nem támogatják. Szaniszló képviselőtársa szerint azért elhibázott lépés ez, mert  kapaszkodjanak meg!  a tulajdonhoz jutást segíti ilyen-olyan módon. Mondják már meg, hogy miért baj ez! Miért baj az, hogy a fiatal párok saját tulajdonú lakáshoz juthatnak? (Zaj.) Nem a kommunizmusban vagyunk, akármennyire is akarják.

Mindezt összefoglalva, nagy türelemmel várjuk annak a bármilyen baloldali erőnek az eljövetelét, amelynek a politikája nem megszorításokról, adóemelésekről és a jól működő, meglévő programok leépítéséről szól. Egyelőre a nyomát sem látjuk ilyen politikai erőnek a baloldalon, és hírét sem halljuk, csak egy dolgot tudunk, önök biztosan nem azok, akikre várunk. (Arató Gergely: Az biztos, hogy ti nem ránk vártok!) Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage