DR. BÓKA JÁNOS európai uniós ügyekért felelős miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ezúton is szeretném megköszönni azt a munkát, amit az elnök asszony Magyarország és a magyar emberek érdekében végzett. Örülök annak, hogy folytathatjuk a közös munkát, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságát én kiemelt jelentőségűnek tartom ebből a szempontból, személyesen is elkötelezett vagyok annak érdekében, hogy a minisztérium és a bizottság közötti eddigi jó munkakapcsolat folytatódhasson. Ennek jegyében számoltam be ma délelőtt a bizottság ülésén az Európai Tanács legutóbbi üléséről, és ezt a gyakorlatot a jövőben is folytatni kívánom.

Az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma augusztus 1-je óta működik, egy rekordidő alatt létrehozott minisztériumról van szó. Ez persze önmagában nem eredmény, ez nem cél, hanem eszköz annak érdekében, hogy többek között az elnökségi felkészülésre fókuszáló magyar Európa-politika hatékony keretek között működjön.

Az elnökségi felkészülés mind tartalmi, mind szervezési, mind személyi szempontból ütemezetten halad. A Tanács júniusban elfogadta a trió elnökségi programot, ami meghatározza Spanyolország, Belgium és Magyarország együttműködését. Ennek a végrehajtása már zajlik.

Folyamatban van a magyar elnökségi program előkészítése, ennek a keretében én augusztus 1-je óta személyesen megbeszéléseket folytattam a Bizottság, az Európai Parlament, Spanyolország, Belgium, Németország, Franciaország, Svédország, Lengyelország, Portugália és Horvátország képviselőivel, az év vége előtt el fogok látogatni Olaszországba, Máltára, Luxemburgba, Szlovéniába, Dániába, Írországba és Ausztriába. Mindenkinek ilyen elszigetelődést kívánok!

Szervezési szempontból az eseménynaptár előkészítése zajlik, amely mind a formális, mind az informális eseményeket tartalmazni fogja. Ezt az év vége előtt nyilvánosságra hozzuk.

Személyi szempontból a brüsszeli állandó képviseletünk megerősítése két ütemben zajlik, az első csapat szeptember 1-jével, a következő csapat január 1-jével fogja elfoglalni állomáshelyét. Ennek az infrastrukturális feltételeit megteremtettük, a kihelyezettek képzési programja a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, illetve a Tanács főtitkárságával együttműködésben zajlik.

(14.30)

Magyarország a lojális együttműködés szellemében pártatlan közvetítőként fogja ellátni az elnökségi feladatokat. Sem nekem, sem európai kollégáimnak nincs kétségünk a tekintetben, hogy a magyar közigazgatás és a diplomácia képes ennek a feladatnak a végrehajtására.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy elfelejtenénk, kik vagyunk, és azt sem jelenti, hogy elfelejtenénk, mi a felelősségünk Magyarországgal, a magyar emberekkel és egész Európával szemben. Az a célunk, hogy a magyar elnökség valódi problémákra valódi megoldásokat kínáljon. A meghatározó elnökségi prioritásunk Európa globális versenyképességének megerősítése lesz. Ez munkahelyeket és versenyképes béreket jelent, nem pedig valamilyen elvont közgazdaságtani kategória. Idetartozik a demográfiai kihívások kezelése, ami magyar kezdeményezésre került az elnökségi prioritások közé. E tekintetben mind Spanyolországgal, mind Belgiummal, mind a bennünket követő Lengyelországgal együtt fogunk működni.

A magyar elnökség prioritásai közé tartozik a kohéziós politika jövője, annak biztosítása, hogy a kohéziós politika a szerződéses célkitűzéseknek megfelelően a következő hétéves költségvetésnek is része lesz. A migráció ugyancsak elnökségi prioritás lesz. E tekintetben az Európai Unió külső határainak védelme, a harmadik országokkal folytatott együttműködés és a migráció kiváltó okainak kezelése lesz reflektorfényben. Szeretnénk megerősíteni az európai biztonság- és védelempolitikát, mindezt egy európai védelmi ipari bázisra építve, végül, de nem utolsósorban szeretnénk előrelépést elérni a bővítés területén is, különös tekintettel a Nyugat-Balkánra.

Magyarország válságok sorát követően példátlan geopolitikai bizonytalanságok között, egy intézményi átmenetben fogja ellátni az Európai Unió Tanácsának elnökségét. Mondhatnánk azt is, hogy nem sokan cserélnének velünk. Én inkább azt mondanám, hogy méltó feladat ez Magyarországnak, a magyar kormánynak, és mi nem is érnénk be ennél kevesebbel. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage