DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló javaslat egy nagyon fontos és nagyon súlyos következményekkel járó javaslat. (Zaj a Mi Hazánk soraiban.)

Éppen ezért az általános vitában is ennek a javaslatnak a támogatásához a kormánynak is komolyan kéne vennie a magyar Országgyűlést. Azt kértem, azt kértük itt, a plenáris ülésen az általános vita során, hogy a Honvédelmi Minisztérium teremtsen arra lehetőséget, hogy a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság zárt ülésén, ahogy még egy NATO-misszió vagy egy közös európai uniós vagy bármilyen más kötelékben lévő misszió esetében is elvárható  no pláne egy olyan misszió esetében, ami harminc év után az első alkalommal egyedül kizárólag magyar katonákból álló missziót kíván küldeni egy távoli afrikai országba , legyenek kedvesek részletes tájékoztatást adni az Országgyűlés frakcióinak, a Honvédelmi Bizottság tagjainak arról, hogy milyen feltételekkel, hogyan, miként kívánják ezt a missziót végrehajtani, hogyan kívánják garantálni a magyar katonák legalább relatív biztonságát, milyen eszközökkel, milyen technikai megoldásokkal kívánnak Afrika közepén, a semmi közepén egyedül egy magyar missziót megcsinálni, milyen együttműködést terveznek a térségben más NATO- vagy uniós tagállamok jelen lévő katonáival. És sok-sok olyan kérdést kellett volna tisztázni, ami szükségeltetik ahhoz, hogy egy országgyűlési képviselő tisztességgel, lelkiismeretesen ezt a döntést meg tudja hozni.

Volt egy zárt ülése a bizottságnak, aminek nem ez volt a témája. Miniszter úr ott ígéretet tett arra, hogy a bizottsági ülés későbbi szakaszában a vezérkarifőnök-helyettes és az államtitkár ezekre a kérdésekre válaszolni fog, ez azonban  tekinthetjük ügyrendinek vagy bármilyen más kifogásnak  elmaradt.

Az a helyzet, tisztelt államtitkár úr, hogy ezekre a kérdésekre a HM nem válaszolt. És ez egyáltalán nem normális dolog. Mert vagy titkolnivalójuk van, és akkor fene, aki ezt megszavazza! Vagy nincs, csak annyira nem becsülik ezt az intézményt, ahol most éppen ülünk, annyira nem becsülik sem a Honvédelmi Bizottságot, sem a képviselőket, sem a magyar Országgyűlést, hogy tisztességesen ezekre a kérdésekre nekünk válaszoljanak.

Az előterjesztés szerint az egyetlen jogi kötőerővel bíró dokumentum, ami alapján mi most Csádba küldünk 200 katonát, az a csádi jelenlegi átmeneti vagy nem tudjuk, milyen elnöknek a meghívólevele. Még azt a kérésünket sem tudták teljesíteni, hogy ezt a meghívólevelet mutassák már be a magyar Országgyűlésnek, hogy önök mi alapján fogják egyébként ezt az előterjesztést megszavazni.

Ezért mindamellett, amit már a bizottsági ülésen is elmondtam, hogy annak a célnak vagy azzal a céllal, hogy mind a terrorizmus elleni küzdelem, mind az illegális migráció kezelése tekintetében a legideálisabb és valószínűleg az egyetlen normálisan, hosszú távon fenntartható megoldás a válsághelyzetekben való segítség megadása, illetve a rend fenntartásában való szerepvállalás, ilyen céllal az MSZP egyetértene ezzel a misszióval.

De miután arra nem voltak hajlandóak, hogy a legalapvetőbb feltételekről, a legalapvetőbb biztonsági követelményekről a bizottságot és ezen keresztül az Országgyűlést tájékoztassák, ezért ebben a kérdésben az én személyes megítélésem is, államtitkár úr, a Fidesz-frakciójában sincs egyetlenegy képviselő sem, aki a párthűségen vagy frakciólojalitáson kívül azon információk birtokában van, hogy ezt jó szívvel megszavazhassa.

Mi nem fogunk ellene szavazni, mert még egyszer mondom, a küldetés céljával egyetértünk. De nem tudjuk fölvállalni annak az ódiumát, hogy hetekkel vagy hónapokkal vagy fél év múlva vagy egy év múlva derüljön majd ki, hogy valójában milyen érdekek miatt megyünk ki, valójában kiket is fognak ott védeni a katonák, megvane a megfelelő körülménye annak, hogy ők minden ilyen misszióval együtt is, de a lehető legnagyobb biztonságban tudják a szolgálatukat végezni.

És igen, ezzel a szavazással minden képviselő annak a felelősségét is magára vállalja, ha támogatja, hogy itt bizony magyar katonák halhatnak meg. Csak nem mindegy, hogy olyan esemény során történik ez meg, ami kivédhető, csak felkészülést vagy több forrást igényelt volna, vagy egy olyan esemény alatt, ami kivédhetetlen.

Ezekbe az információkba az Országgyűlés ma nem lát bele, ezért az MSZP frakciója ebben a szavazásban nem fog részt venni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage