DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Alaptörvény 51. cikke egyértelműen megállapítja, idézem: „A Kormány szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető súlyos esemény  különösen elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség  esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdethet ki.”  eddig az Alaptörvény-idézet. Az Alaptörvény szerinti lehetőség egyben felelősség is: a kormány felelős azért, hogy a különleges helyzetek fennállása esetén az ország biztonságát szavatolja, a különleges helyzetek következményeit kezelje.

Sajnos továbbra is a veszélyek korát éljük, Magyarország közvetlen szomszédjában, Ukrajna területén még mindig háború dúl, amelynek senki sem látja a végét. A kormány célja ebben a rendkívül nehéz helyzetben töretlenül az, hogy megőrizze Magyarország és a magyar családok fizikai és anyagi biztonságát, valamint oltalmat nyújtson az Ukrajnából menekülőknek. Éppen ezért az elmúlt bő másfél év során a kormány több olyan intézkedést hozott, amelyek szükségesnek mutatkoztak a világgazdaságot és ennek eredményeképpen a magyar gazdaságot is sújtó gazdasági válság kezelése érdekében.

Szeretném kiemelni, hogy a különleges jogrend fenntartása egy speciális eszköz a kormány kezében, annak a biztosítéka, hogy a kormány bármely váratlan esetben továbbra is hatékonyan és gyorsan fel tudjon lépni a veszélyhelyzetet kiváltó események kezelése és elhárítása érdekében.

Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy felidézzem: a most tárgyalt T/5661. számú törvényjavaslatot a kormány október 18-án nyújtotta be, miután október 5e és 13-a között lefolytatta a javaslat társadalmi egyeztetését. A javaslat általános vitájában kizárólag politikai természetű észrevételek hangzottak el, módosító javaslatot sem az országgyűlési képviselők, sem pedig a javaslatot tárgyaló Igazságügyi Bizottság nem terjesztett elő. A 2023. október 30-ai vitán, sőt a részletes vita során hozzászólás sem hangzott el.

Álláspontom szerint az országgyűlési vita során nem hangzott el olyan érv, amely kétségbe vonta volna a különleges jogrend fenntartásának szükségességét, ezért tisztelettel kérem önöket, hogy támogassák a tárgyalt törvényjavaslatot, és kétharmados többséggel, az Alaptörvény 51. cikkének (4) bekezdése szerint biztosítsák annak lehetőségét, hogy a veszélyhelyzet időtartamát a kormány meghosszabbíthassa. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage