DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Nem szeretném a vita kereteit olyan mértékben kitágítani, mint ahogyan Novák Előd képviselő úr azt megtette. Tehát úgy gondolom, hogy nem ennek a vitának a keretei között kell megbeszélnünk Magyarország külpolitikáját, vagy akár a világ eseményeiről, a világpolitikáról alkotott véleményünket nem most kellene kicserélni. Ezért én szeretném azt leszögezni, hogy a Novák Előd képviselő úr által elmondottak is alátámasztják, hogy a veszélyek korát éljük, igen veszélyes időszak az, amiben most élünk. Erre a megoldás ez a bizonyos veszélyhelyzet kihirdetése, amire az Alaptörvény lehetőséget ad.

Szemben tehát a képviselő úr kiindulópontjával, már rég nem a Covid-járvány következményeiről szól ez a törvényjavaslat, hanem az időközben a szomszédunkban bekövetkezett súlyos háborús helyzetről, a háború következményeiről szól; és nemcsak a következményekről szól, hanem annak az elhárításáról, arról, hogy a magyar kormány, a magyar Országgyűlés megtalálja a megfelelő eszközt arra, hogy hogyan hárítsuk el, hogyan védjük meg a magyar embereket a veszélyek következményeitől.

Én arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy mindenképpen a törvényjavaslat céljait tartsa szem előtt. Lehet, hogy a megoldásokban, a részletkérdésekben van közöttünk vita, de azt nem vitatja senki sem, hogy olyan helyzetben élünk, olyan helyzet alakult ki közvetlenül Magyarország szomszédságában, ami miatt valamit lépnünk kell. Ez a „valami lépés” nem más, mint az Alaptörvény 51. cikkének az alkalmazása. Kérem ezért a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassa a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage