CSÁK JÁNOS kultúráért és innovációért felelős miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt volt Miniszter Úr! Ön azt nagyon jól tudja miniszterként, szemben sok kollégájával, aki még nem vezetett semmiféle szervezetet, hogy a törvények betartása egy ország alapja. Mi lenne (Arató Gergely közbeszól.), ha mondjuk, az atomerőmű igazgatója azt mondaná, hogy ő válogat a törvények között, hogy melyiket tartja be, vagy a hadsereg egyik főtisztje, vagy bármely vállalaté.

Ez egy szuverén ország. Önök, a szuverén Országgyűlés hoztak egy törvényt. Ez a kormány hisz a hatalmi ágak elválasztásában (Derültség az ellenzéki sorokban.), mi a végrehajtó hatalom vagyunk. (Közbeszólás az ellenzéki sorokból: Nem szakad le a plafon!) Ezért minden állami vezetőnek kötelessége végrehajtani a törvényeket, akárki javasolja. Ha ön lát problémát, nyugodtan szóljon, és meg fogjuk vizsgálni. (Derültség a DK soraiban.)

Képzeljék el, hogy az Egyesült Államokban 21 éves kor alatt nem lehet sört inni; 18 éves kortól lehet embert ölni, 21 éves kortól nem. (Sic!) (Közbeszólások az ellenzéki sorokban.) Tőlem minden alkalommal elkérik a személyi igazolványomat azért, mert ez a törvény. Valaki mondott valamit erre az Egyesült Államokban? Nem, mert az Egyesült Államok azért erős és azért befolyásos hatalom a világban, mert betartják a saját törvényeiket. Úgy választjuk ki az intézményeink vezetőit (Szabó Szabolcs: Szánalmas!), hogy hiszünk abban, hogy képesek megszervezni a munkájukat. De az, hogy azt mondja valaki, hogy nem tudom betartatni a törvényt, nekem eléggé nehéz érzéseket okoz.

Végezetül hadd idézzem Széll Kálmánt, akinek a jelmondata az volt: törvény (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), jog, igazság. Van egy törvényünk, az megalkotja azt, hogy milyen jogrendszerben élünk (Szabó Szabolcs: Házszabály szerint vége a felszólalásnak!), és azt be fogjuk tartani, és ez az igazság. (Szabó Szabolcs: De akkor tartsuk be!) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage