DR. BÓKA JÁNOS európai uniós ügyekért felelős miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Talán érdemes azzal kezdeni, hogy nevén nevezzük a dolgokat. Az Európai Unió migrációs válsággal szembesül. Ez a migrációs válság ma súlyosabb, mint korábbi tetőpontján, 2015-ben volt.

Látjuk ezt a beérkezési számokon. Látjuk ezt a túltelített befogadó- és ellátórendszerekben Nyugat-Európában. Látjuk ezt az integrációs politika csődjében Nyugat-Európában és annak fájó és gyakran tragikus következményeiben.

(17.50)

Látjuk azt, hogyan ostromolják Magyarország déli határait. Látjuk azt, hogyan lövik egymást az embercsempészek, és látjuk azt, hogyan lövik a magyar határőröket. Látjuk azt, hogyan építenek ki szervezett bűnözői csoportok bázisokat kontinensünkön, az Európai Unióban és az Európai Unió határain kívül is.

Az a helyzet, hogy ez csak az előjáték. Ha folytatódik az az eszkaláció, ami Közel-Keleten és Észak-Afrikában tapasztalható, mindez gyerekjáték ahhoz képest, amivel számolnunk kell. Azt viszont nem látjuk, hogy az Európai Unió mit tesz a helyzet kezelésére. Nem látjuk, hogyan támogatná a fizikai és jogi határzárat, és ha legalább nem támogatja, ne kényszerítene bennünket azok lebontására. Nem látjuk azt, hogy a migrációs paktum, ami de facto és a krízisrendelet miatt de jure kötelező relokációt ír elő, illetve a befogadó és kitoloncolási kapacitásépítés miben segítene ebben. Nem látjuk azt, hogy a konszenzusos megoldás hiánya hogyan tudná ezt a helyzetet kezelni úgy, hogy az Európai Uniót összetartó abroncsokat ne feszítené szét.

Nem vagyunk egyedül, sohasem voltunk egyedül, de látnunk kell, hogy mi már nemcsak és nem is elsősorban a tagállamok támogatását szeretnénk elérni, hanem az európai embereket akarjuk megszólítani. A következő európai parlamenti választások lehetőséget kínálnak arra, hogy a választók mondjanak véleményt az európai migrációs politikáról egy olyan politika érdekében, ami az európai elvárásokat tükrözi és európai megoldásokat kínál a problémákra. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage