LÁZÁR JÁNOS építési és közlekedési miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint volt polgármester és helyi politikában húsz évig részt vevő ember nagyon nagyra becsülöm, hogyha a helyi ügyekért valaki oroszlánként küzd, de az igazság az, hogy nem nagyon tudunk állást foglalni kormányként a Miskolcon a baloldalon zajló belpolitikai vitákban, mert ha jól értem, akkor az ön felszólalása most döntő mértékben Veres Pál polgármester urat támadta, akit korábban önök még támogattak. Ezekben az ügyekben mi sajnos nem tudunk a DK-nak tanácsot adni, hogy hogyan kell a baloldalon rendet tenni, ez nem a mi dolgunk. Mi egy egészen más szempontból közelítünk Miskolchoz, mégpedig abból a szempontból, hogy Miskolc megyei jogú városát és különösképpen annak minden polgárát Magyarország Kormánya stratégiai szövetségesnek és partnernek tekinti.

Nem hiszem, hogy az az armageddonos helyzet állna fenn Miskolc és a kormány viszonyában, Miskolc és a magyar adófizetők viszonyában, amit a képviselő asszony itt vehemensen felvázolt, tekintettel arra, hogy Magyarország legnagyobb közlekedési beruházása került Miskolcra nem is olyan régen, amikor a Kassa-Miskolc autópályát 250 milliárd forintból építette meg a magyar adófizetők közössége; ha egy várost ennyire nem szeretnek a magyar adófizetők, akkor olyan nagy baj nem lehet.

Arról nem is beszélve, hogy ahogy itt a miniszterelnöki azonnali kérdések órájában elhangzott, egy nagy ipari beruházási centrum van kialakulóban Miskolc, Debrecen és Nyíregyháza részvételével. Ha megnézi valaki, hogy Miskolc milyen állapotban volt húsz esztendővel ezelőtt, és ma mik a munkanélküliségi adatok, mik az átlagos kereseti adatok, mik az adófizetési adatok, akkor láthatja, hogy Miskolc az utolsó harmadból a megyei jogú városok felzárkózását illetően az első harmadba került, következésképpen nyilvánvalóan a mindenkori kormányok, de az utóbbi 12 év támogatáspolitikájának köszönhetően is kiemelkedően jól szerepel mint új ipari központ.

Én azt látom Miskolcról az Alföldről nézve, hogy újjáéledt a város, ami az ipari-gazdasági lehetőségeket illeti, és a kormány nem véletlenül öntötte a pénzt Miskolcba, hiszen öt programon keresztül mintegy 300 milliárd forintot költöttünk csak a „Modern Városok” program keretében Miskolcra.

Én természetesen megértem az ön aggodalmát, de megnyugtatom, képviselő asszony, hogy jól választottak a miskolciak, tekintettel arra, hogy Csöbör Katalin kiváló képviselőtársam és Kiss János kiváló képviselőtársam, akik mind köztiszteletben álló emberek Miskolcon, jól küzdenek a városért. Az ön segítsége sem elutasítandó, és nem alávaló vagy nem kevés, de azt gondolom, hogy két kiváló képviselő van, aki helytáll ön helyett is a miskolciakért, és rendezi a város fejlesztési és támogatási ügyeit oly módon, hogy a diósgyőri vár felújítására kötött Miskolc megyei jogú városa egy több mint ötmilliárd forintos kiviteli szerződést az Épkar nevezetű céggel, amely azonban statikai problémákra hivatkozással váratlanul levonult, és most egy statikai vizsgálatot végeznek pontosan az én kollégáim is a probléma felderítése érdekében. Most ott tartunk, hogy mintegy 2 milliárd 200 millió forintból a felmerült statikai probléma elhárítható, és a vár sorsa rendezhető. A kormánynak az a szándéka, hogy ezt az összeget biztosítja Miskolc megyei jogú város számára, nyilvánvaló, a statikai, műszaki és beruházási kérdések tisztázásán túl.

Az Y-híd első két ütemét megvalósítottuk, a 3-4. ütem tervezése folyamatban van, ’24 márciusára fognak elkészülni a tervek. Mintegy 30 milliárd forintba kerül a 3. és a 4. ütem, és sok-sok tízmilliárdba került az első két részlet is.

Azt szeretném mondani a képviselő asszonynak, hogy mi azt valósítjuk meg egy városban, amit a város megrendel, amit a város kér. Az Y-hidat Miskolc megyei jogú város mindenkori vezetése, a jelenlegi és az előző is kérte a kormányzattól, ezért támogattuk a magyar adófizetők pénzéből nagyvonalúan. Hogyha ez önnek nem tetszik, azt én természetesen tiszteletben tartom, de tudnia kell, hogy minden miskolci fejlesztés mögött a miskolci polgárok akarata áll, mert a képviselőtársaimnak, Kiss Jánosnak, Csöbör Katalinnak és a teljes Fidesz-frakciónak és a kormánynak is az a célja, hogy Miskolcon élni még jobb legyen, és úgy látom, hogy ebbe az irányba haladunk. Megtisztelne, ha kivételesen elfogadná a válaszomat. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage