SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Asszony! A berettyóújfalui vízben lárvák és kukacok vannak. Békés megye településeinek jelentős hányadában rossz minőségű, sárga az ivóvíz; a Makói, a Hódmezővásárhelyi és a Mezőkovácsházai járás egy részében pedig magas a víz arzéntartalma. (Lázár János: Háromszáz éve!) Mintegy 750 ezer ember iszik ólomszennyezett vizet, legalább húsz-harminc éve. A víziközmű-hálózat elavult, sorozatosak a csőtörések, a hálózati vízveszteség a 20 százalékot is meghaladja.

Kérdezem, hogy mit tesz az Orbán-kormány a probléma megoldása érdekében. Sajnos, szinte semmit. Békésben Mészáros Lőrinc tízmilliárdokból újíthatta fel a vízhálózatot, anélkül, hogy a vízminőség érdemben javult volna. Jelenleg a megye lakóit vagy az ólmos vizet ivókat nem is kecsegtetik semmivel, mondván, hogy a magyar államnak nincs pénze, pedig a magas ólomtartalmú ivóvíz esetében bizonyított a kisgyermekek és a várandós nők súlyos egészségkárosodásának kockázata is. Bezzeg, ha egy akkumulátorgyár vízigényéről van szó, a kormány rengeteg pénzért azonnal csőhálózatot épít, és akár az ivóvízkészleteket is megcsapolja, ahogyan ezt Komáromban vagy Gödön láttuk.

Tavaly nyáron az aszály miatt a Duna Menti Vízmű több Pest megyei településen vízkorlátozást vezetett be, majd a kipattant botrány nyomán bejelentettek egy 16 milliárdos fejlesztést. Az állami vízszolgáltató szerint a beruházás már 2024-re enyhítheti a vízellátási gondokat ebben a térségben, ami persze hazugság, mert a közbeszerzés még le sem zárult, a szerződési határidő pedig 2025  tehát nem tudom, ebből hogy lenne 2024-re eredmény. Egy hasonló beruházásnak 2022-ben álltak neki, de még csak a 30 százaléka készült el, szintén a kihagyhatatlan Mészáros Lőrinc cégeinek közreműködésével. Érdekes módon, ha valahol az állam többet költ és lassabban végez a tervezettnél, akkor Mészáros Lőrinc mindig ott van a közelben. Eközben a Samsung-gyár vízellátását kiszolgáló, természetromboló projekt  ugyancsak Pest megyében, és szintén a Mészáros-cég kivitelezésében  gőzerővel halad; itt valamiért nem akadály sem a pénzhiány, sem az, hogy nincs elegendő víz a térségben.

És hát, közben azt látjuk, hogy a kormány nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva titkosítani akarja a minisztérium vízdíjra vonatkozó számításait. Én értem, hogy van okuk az aggodalomra, hiszen az országnak szinte az összes vízszolgáltatója azért veszteséges, mert gyakorlatilag kénytelenek önök miatt önköltség alatti áron szolgáltatni, és az önköltségi árnál olcsóbban kapják a vizet Mészáros Lőrinc és Tiborcz István szállodái, meg persze az ázsiai akkugyárak is, és cserébe körülbelül egymillió embernek nem jut megfelelő minőségű ivóvíz.

Tehát kérem, válaszoljon, hogy most akkor az Orbán-kormány a társadalmi érdek és a közjó kormánya vagy az akkumulátorgyártóké; és mikor jutunk el oda, hogy a tiszta ivóvíz biztosítása ugyanolyan fontos lesz a kormánynak, ha az emberek, a magyar emberek ivóvizéről van szó, mint ezeknek az ázsiai akkumulátorgyáraknak a vízellátása. Kérem, tisztelettel várom a válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage