VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Magyarország mára családbarát ország lett. A nemzeti kormány számára mindig is a családok és a gyermekek állnak az első helyen. De ahogyan az ön felszólalásában is hallhattuk ezt, ez nem volt mindig így.

Emlékezzünk csak vissza a baloldal családpolitikájára: korábban megszorításokkal, adóemelésekkel nehezítették a gyermekesek életét. Nem csoda, hogy igencsak visszaesett a baloldali kormányok alatt a gyermekvállalási lehetőség és kedv is. (Gy. Németh Erzsébet: ’22-ben született a legkevesebb gyerek!) Amikor lehetőségük lett volna, hogy támogassák a családokat, akkor sem tették, amikor pedig a csőd szélére kormányozták az országot, akkor is elvettek a családoktól, és velük fizettették meg a kormányzásuk által okozott károkat.

Annak érdekében, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen Magyarországon, minden évben emeljük a családokra fordított költségvetési összeget, és válsághelyzetben sem spórolunk rajtuk, hiszen ma már több mint harminc különböző kormányzati intézkedéssel segítjük a családok életét.

Örömmel tájékoztatom önt arról, hogy a kormány áttekintette az otthonteremtési rendszert, hogy azt a mai piaci viszonyokhoz igazítsa, mert a célunk továbbra is az, hogy minden olyan gyermek, akire vágynak egy családban, megszülethessen. 2024. január 1-jétől tehát újabb otthonteremtési konstrukció segíti majd a gyermeket vállaló házaspárokat CSOK Plusz néven. A konstrukciót az első otthon megszerzéséhez, nagyobb, komfortosabb otthonba költözéshez vagy akár a meglévő otthon, akár a megvásárolt lakóingatlan bővítéséhez egyaránt igénybe vehetik a gyermeket vállaló házaspárok.

A meglévő és a vállalt gyermekek számától függően 15, 30 vagy 50 millió forintos összegben is igényelhető fix, 3 százalékos kamattal a CSOK Plusz-támogatás. Ez a kedvezményes hitelprogram az egész ország területén, tehát nemcsak az 5 ezer főnél nagyobb településeken, hanem a preferált kistelepüléseken is igénybe vehető. A gyermekáldást tervező házaspárok a CSOK Plusz mellé a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatást és az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik majd. Azt gondoljuk, nagy segítséget jelent, hogy az első közös otthon megszerzéséhez elegendő lesz 10 százalékos önrészt biztosítani, másik lakásba költözés vagy bővítés esetén pedig 20 százalékos önerővel kell a családoknak rendelkezniük.

A vágyott gyermekek megérkezését további kedvezményekkel támogatjuk. Az első gyermek érkezésekor a szülők egy évig szüneteltethetik a hitel törlesztését, a második és minden további gyermek után pedig gyermekenként 10-10 millió forinttal csökken a hiteltartozás. Azt gondoljuk, hogy az új programmal még hatékonyabban teljesülhet az a törekvésünk, hogy biztos fedél legyen a családok feje fölött. A kormány ingyenes típusterveket is elérhetővé tesz a családok számára, így akár a tervezési költség is megtakarítható.

Mi a továbbiakban is mindent megteszünk azért, hogy a családok számára biztosítani tudjuk a békét és biztonságot, annak érdekében, hogy a gyermekkor minden életszakasza felhőtlenül és biztonságban teljen. A polgári kormány a 2010-es családbarát fordulat óta azon dolgozik, hogy Magyarországon ma könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni és nevelni, mint korábban bármikor. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage