GYOPÁROS ALPÁR (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Nagyjából 15 évvel ezelőtt egyéni országgyűlési képviselőként gyakran találkoztunk azzal a helyzettel, hogy kistelepülési, falusi, kisvárosi polgármesterek kerestek meg minket azzal, hogy baj van, mert egyre kevesebb gyermek születik, hiszen akkor már 5-6 éve szenvedtek a családok azoktól a megszorító intézkedésektől, amelyek a Gyurcsány-kormányoknak voltak köszönhetőek. Ráadásul az akkori baloldali kormányok intenzíven csökkentették az intézményfenntartáshoz szükséges normatívaösszegeket is. Azzal kerestek minket polgármesterek, hogy baj lesz, be kell zárni az óvodát és az iskolát.

(19.10)

És meg is történt, százával zártak be abban az időszakban óvodák és iskolák, ezres nagyságrendben kerültek pedagógusok az utcára.

Ma ugyanezek a polgármesterek azzal a kéréssel keresnek meg minket, hogy baj van, mert nem férnek el a gyermekek az óvodában, sőt már az iskolában sem, ezért bővíteni kell ezeket az intézményeket ezeknek a családpolitikai intézkedéseknek köszönhetően.

Bízom benne, hogy nemcsak a falvakban, hanem hamarosan majd a kisvárosokban, középvárosokban és a nagyobb városokban is megtörténik az a trendforduló, amit a falvakban az elmúlt években tapasztalhattunk. Ehhez a munkához kívánok sok erőt államtitkár asszonynak és a minisztérium dolgozóinak. A választ természetesen elfogadom. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage