DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, engedjék meg, hogy elsőként innen is gratuláljak új Nobel-díjasainknak, Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek. Példaértékű kutatói teljesítmény az övék, az egész ország büszke lehet rájuk, de sajnos vannak, akik még e történelmi és örömteli pillanatokat is gyűlöletkeltésre használják. Egészen megdöbbentő ugyanis, amiként a baloldal reagált Karikó Katalin és Krausz Ferenc sikereire. Bár az új Nobel-díjas kutatóinknak formálisan ugyan gratuláltak, de honfitársaink szájízét azért mégis megpróbálták elrontani, nehogy önfeledten tudjunk örülni és közös magyar sikerként megélni a két kutató nemzetközi elismerését. A baloldal ugyanis az új Nobel-díjasaink személyét dicsérő pár szó után nyomban már a kormányt bírálta úgy a sajtóban, mint itt az Országház falai között.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Enyhén szólva is visszás, hogy pont a baloldal vádolja azzal a kormányt, hogy nem tesz meg mindent a hazai kutatás-fejlesztés és felsőoktatás nemzetközi versenyképességének növelése érdekében. Pont az a baloldal harsogja ezt, amelynek az elődpártja idején kényszerült Karikó Katalin elhagyni hazánkat. Karikó Katalin ugyanis 1978-ban kezdett el dolgozni az akkori MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában, ahonnan 1985-ben kellett távoznia. Nos, így becsülték meg  idézőjelben  szocialista körülmények között a tehetségeket, most pedig rajtunk akarják mindezt számon kérni.

Krausz Ferenc Nobel-díjasunk pedig annak a Molekuláris-ujjlenyomat Kutató Központnak az ügyvezető igazgatója, amely a magyar kormánytól több mint 20 milliárd forint támogatást kapott a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek korai észlelése érdekében folytatott kutatásokra.

Mindebből is egyértelműen kiviláglik, hogy a baloldal vádja alaptalan, pusztán egy újabb szándékos baloldali csúsztatással van dolgunk. Nincs másról szó, mint arról, hogy a balliberális körök számára soha nem lesz elfogadható a hazai tudományos kutatás és felsőoktatás rendszerének átalakítása, hiszen a folyamat alaposan felforgatta azt az állóvizet, mely évtizedek óta stabilan védte érdekeiket és pozícióikat.

Mindezek alapján kérdezem, államtitkár asszony: mit tesz a kormány a jövő Nobel-díjasaiért? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage