VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az azért egészen elképesztő, hogy egy egykori baloldali kormányzó párt tagjaként valaki annyira feledékeny legyen, vagy inkább megbocsáthatatlanul magabiztos legyen, hogy olyan szavakat használjon, hogy bárhová nézünk, a pusztulás, a pusztítás jut a magyaroknak osztályrészül.

Kedves képviselő úr, ön elnézte a naptárat. Nem 2006-ot írunk, amikor önök a gyurcsányi rendőrterror alatt félelemben tartották az országot, és ha valaki körülnézett Budapesten, valóban azt láthatta, amiről ön most beszélt. Azt sem tartom véletlennek, hogy kérdésében olyan erős szót használ, miszerint az Orbán-kormány meg akar „ölni” egy irodalmi szervezetet. Ez egy újabb freudi elszólás a baloldalról.

Ami pedig a Szépírók Társaságának támogatását illeti, tisztelettel tájékoztatom önt, hogy a Nemzeti Kulturális Alap nem szüntette meg a Szépírók Társaságának a támogatását, mert ilyennel nem is rendelkezett a társaság. A Nemzeti Kulturális Alap projektek, programok résztámogatását végzi, kifejezetten nem feladata és nincs is rá jogszabályi lehetősége, hogy bármely kulturális szervezet működési költségeit finanszírozza a teljes támogatási igényének biztosításával.

Felhívom a figyelmét arra is, hogy a Nemzeti Kulturális Alapnál a pályáztatást  kezdve a pályázati kiírások során alkalmazott kritériumrendszer megfogalmazásától egészen a döntések meghozataláig  kizárólag szakemberekből álló szakmai kollégium végzi. A Szépírók Társasága sajnos már nem először a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom Kollégiuma által hozott szakmai támogatási döntést politikai döntésnek kívánja beállítani. Ezt mind a KIM, mind pedig a Nemzeti Kulturális Alap a leghatározottabban visszautasítja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage