KOMJÁTHI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Novemberben tartják a Movember hónapot. A Movember egy szóösszevonás, ami az angol „moustache”  bajusz  és a „november” szavak kereszteződéséből született. Ez az elnevezése annak a világszerte megrendezésre kerülő kampánynak, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak testi és lelki egészségére, valamint a szűrővizsgálatok jelentőségére. Ahogy azt egy szakorvos megfogalmazta, a Movember-mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak egészségét érintő komolyabb problémákra, elsősorban a prosztatamegbetegedésekre.

Tudjuk, hogy Magyarország élen jár a daganatos megbetegedések okozta halálozásban. A szakemberek szerint a szűrővizsgálatoknak és az egészséges életmódnak nagy szerepe van a betegségek megelőzésében, de még mindig nagyon alacsony a szűrési hajlandóság.

Persze, olyan egyszerűnek tűnik mindez, ám tudjuk, hogy nem az. A magyar egészségügyben számos probléma van: szakemberhiány, forráshiány, de legalább ekkora gond az információhiány. A betegek számára ugyanis általában teljesen kiismerhetetlen a betegút, amin haladniuk kéne. Sokszor nem tudják, hogy hova is kell menniük, hova kellene időpontot kérniük, hogy eljussanak egy szűrésre, egy megfelelő kezelésre.

Mindezek miatt kérdezem: hol és milyen szűrések érhetők el a férfiak számára az őket érintő speciális problémákkal kapcsolatban? Vane elegendő kapacitás ezekre? Mit tesz a kormány annak érdekében, hogy minél többen forduljanak orvoshoz akár megelőzés, akár kezelés céljából? Hogyan segítik az érintettek informálását?

Azzal együtt, hogy a november a férfiegészség hónapja, fontos, hogy ne csak egy hónapig, hanem egész évben figyeljünk oda a férfiak egészségére is. Biztatom férfitársaimat, hogy tegyék félre a büszkeségüket és merjenek megelőzés és kezelés céljából szakorvoshoz fordulni. Várom megtisztelő válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage