RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Végre egy kérdés, amiben egyet tudunk érteni, mert azt hiszem, hogy közösek a céljaink. Valóban könnyebb megelőzni a bajt, szűréssel elé menni, és még kezdeti stádiumban felismerni azt, hogyha valakinek valamilyen betegsége kialakulóban van. Nyilván a legfontosabbak a férfiak számára a prosztataszűrés, a vastagbélszűrés, a csontsűrűségmérés, a bőrvizsgálat, a laborvizsgálat, a kardiológiai vizsgálat, a tüdőszűrés, a szemészeti szűrővizsgálat. Fontos, hogy ezeken a különböző vizsgálatokon, szűréseken részt vegyenek. Fontos, hogy a háziorvosi alapellátásnál prevenciós rendelést is bevezettünk, pontosan azért, hogy minél többet tudjanak segíteni a háziorvosok is a betegségek megelőzésében.

A legfontosabb, ami az elmúlt években történt, hogy 2018-ban elindult a népegészségügyi célú célzott szervezett szűrővizsgálat, a vastag- és végbélszűrés a férfiak számára. 3 431 529 meghívottja volt ennek a vizsgálatnak. Ők nyilván egy mintavételi készletet kaptak. Ebből az egységcsomagot 908 321-en vették át, ami 29 százaléka azoknak, akik meg lettek híva. Utána akik átvették, azoknak a 91 százaléka meg is küldte a mintát, 829 184 fő. Szerencsére több mint 90 százalékban negatív eredmény volt, 748 561 főnél, és a többieknek is további vizsgálatok jöttek, és csak azután bizonyosodott be, hogy valakinél esetleg valóban egy daganat van kezdeti fázisban. De hál’ istennek, így valószínűleg több ezer embernek sikerült segíteni, meghosszabbítani az életét egy időben felismert betegséggel.

Természetesen továbbra is mindenkit arra biztatunk, hogy ezeken vegyen részt. A férfiak számára ez az egyik legfontosabb szűrés, amivel életet lehet menteni, amivel meg lehet hosszabbítani kinek-kinek az életét, hogy lássa az unokáit is felnőni. Emellett fontos a szűrővizsgálatok helybe vivése és az egészségfejlesztési irodák. (Dr. Komáromi Zoltán: Szolnokon meg bezárt az urológia!) S köszönöm képviselő úrnak, hogy segít ebben a munkában. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage