FEKETE-GYŐR ANDRÁS (Momentum): Tisztelt Államtitkár Úr! Semmelweis Ignác országában megbocsáthatatlanul sok magyar honfitársunk hal meg idő előtt kórházi fertőzésben. Mindig hallgatom az önök fene nagy magyarkodását, amikor Brüsszelnek kell üzenni, de eközben az a nemzet, amely legelőször ismerte fel a kórházi higiénia fontosságát, egyre megalázóbb körülmények közé kényszeríti a kórházba kerülőket.

(19.40)

Bizonyára emlékeznek arra, amikor a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház egyik mosdójában egy holttestet találtak; napok óta feküdt ott. Mit gondolnak, milyen gyakran takarítanak, pláne fertőtlenítenek akkor, amikor napokba telik egy holttestet megtalálni? A telezsúfolt kórházi szobákban pedig villámgyorsan terjednek a fertőzések. Miért? Hát azért, mert a kevés orvos és ápoló miatt össze kell zsúfolni a betegeket. A protokollokat pedig lehetetlenség betartani, ha egy ember egyszerre infúziót cserél, takarít, ételt adagol és beteget szállít.

A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai Központjának igazgatója szerint napjainkban az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentik az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot, és a fertőzések 30-50 százaléka megelőzhető lenne, államtitkár úr. Megint mondom: nem egy enyhe hasmenésről beszélek, hanem naponta kórházakból indított telefonhívásokról, hogy a nagymama tüdőgyulladást kapott és meghalt; hogy a kismama sajnos még nem térhet haza, mert nem gyógyul a sebe  hát persze, ha órákon át rálógott a koszos pelenka!

Az elmúlt héten a fideszes képviselők levették a Népjóléti Bizottság napirendjéről a Belügyminisztérium tervezett tájékoztatóját a kórházak tisztaságáról és higiéniai állapotáról. A bátrak ezt azzal indokolták, hogy politikai hisztériakeltés zajlik.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mi lenne, ha kivételesen tényleg bátran viselkednének? Mi lenne, ha a szokásos terelés helyett (Az elnök csenget.) most átsétálnánk a minisztériumba, és odaadná nekem ezeket az adatokat, hiszen azok megvannak (Az elnök csenget.), be akarták őket mutatni, rendelkezésre állnak. Tudni akarjuk az igazságot. (Az elnök csenget.) Kérem, adják…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage