NAGY BÁLINT építési és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Amiről beszél, az egy sajnálatos európai probléma, egy nemzetközi felmérés alapján Magyarországon 5,8 százalékos a sofőrhiány, míg Európa más országaiban, például Lengyelországban, Németországban vagy Olaszországban 10 százalék körüli ez az arány. A helyzet nem egyszerű. A kormány természetesen foglalkozik a kérdéssel, azonban megítélésem szerint itt a B kategóriánál kell kezdenünk a munkát, ugyanis azt gondolom, hogy államérdek az, hogy minél több fiatal rendelkezzen és rendelkezhessen jogosítvánnyal.

A kormány a tehergépkocsi- és autóbusz-vezetői engedély és szakképzettség megszerzése kapcsán a korábbi szakképzés keretein belül 2016 februárjában módosította az Országos Képzési Jegyzéket, és felvette a megszerezhető, állam által elismert szakképesítések közé az autóbusz-vezető és a tehergépkocsi-vezető szakképesítéseket is.

Ön állami támogatást javasol, tisztelt képviselő úr, azonban felhívom a figyelmét a felszólalásom elejére, ahol külföldi országok sofőrhiányait ismertettem. Az államilag támogatott képzésekkel sajnos az volt a tapasztalat, hogy vagy nem a szakmában helyezkedtek el, vagy külföldre mentek, így a befektetett forintok külföldi vállalkozások gépjárművezető-problémáit oldották meg. A szakmai álláspont szerint csak a képzés közvetlen támogatásával, illetve ingyenessé tételével a sofőrhiány nem kezelhető, úgy gondoljuk, hogy sokkal inkább hatásos lépések azok, amelyekről már döntöttünk is az idei évben, például az, hogy közvetlenül a B kategóriás jogosítványról D kategóriás jogosítványt szerezhessenek meg az érdeklődők; egyrészt ez komoly költségcsökkentést jelent, másrészt jelentős időbeni csökkenést is jelent. Vagy egy ehhez hasonló, szintén a szakmából érkező kérést vettünk figyelembe, amikor úgy döntöttünk, hogy a GKI, gépjárművezetői képesítési igazolvány ötéves megújító vizsgáztatásánál nagyon komoly kedvezményeket, illetve alternatívákat tettünk.

Azt gondolom, hogy ezek azok a döntések, amelyek valóban segítséget tudnak nyújtani (Az elnök csenget.) a szakterületnek. Ezen dolgozunk, és természetesen  ahogy eddig is  minden fontos szakmai kérdést csak a szakmával közösen fogunk meghozni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage