SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! 2021 áprilisában több állami egészségügyi intézmény dolgozójával akartak aláíratni olyan nyilatkozatot, amelyben tudomásul veszik, hogy védett személynek minősülnek, és a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot folytathat velük szemben, ellenkező esetben esetleg ez a munkájukba kerülhet, illetve az állásukat veszíthetik el.

Bár hamar kiderült, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság a nyilatkozatot adminisztrációs tévedésből küldte ki, az egészségügyi dolgozókat a rendőrségről szóló törvény 2021. január 1-jei módosításával védett állományba sorolták, amiről azonban már elfelejtették tájékoztatni az egészségügyi dolgozókat. Ez azt jelenti, hogy a dolgozókat megfigyelhetik. Ha ez nem lenne elég, az OKFŐ utasítására 2023. júniustól az állami egészségügyi intézményekben az osztályvezető főorvosoknak minden hónap 5-éig ellenőrizniük kell a dolgozókat.

Emellett, bár az egészségügyi dolgozók Covid-19 elleni oltási kötelezettsége már 2022. június 1-jétől nem áll fenn, az állami egészségügyi ellátásban csak három Covid-oltás igazolása után vesznek fel dolgozót, miközben a magánegészségügyben nem kérnek ilyen igazolást. Ez méltatlan és elfogadhatatlan azokkal a dolgozókkal szemben, akik nem veszik fel az oltást, és emiatt nem tudnak a szakmájukban dolgozni, bár szívesen dolgoznának az állami egészségügyben. Az állami egészségügyben a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint egyébként nagyon súlyos ápolóhiány van.

Kérem ezért az államtitkár úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a Belügyminisztérium belső ellenőrzése és az NVSZ vizsgálata mellett miért kell még az egészségügyi dolgozókat a vezetőikkel is állandóan megfigyeltetni. Miért kérnek még mindig három Covid-oltást a munkavállaláshoz, illetve a SOTE felvételijéhez? Miért üldözik el az állami egészségügyből a dolgozókat, államtitkár úr? Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage