KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint ismert, a recski bányanyitással volt összefüggésben, hogy a hetekkel ezelőtti villámárvizek súlyos lakhatási problémákat okoztak Recsken.

Ezen a ponton jutottunk el oda, hogy már a kormányzat is elkezdett foglalkozni az üggyel, az Országos Bányakapitányság hivatalból vizsgálatot rendelt el a bányavállalkozás ellen. A bányakapitányság hosszas vizsgálódás után megállapította, hogy a bányavállalkozó jogi felelőssége megáll, de szankcióként egészen arcpirító és nevetséges összeget állapított meg. A meglehetősen erős fideszes kapcsolatokkal rendelkező bányavállalkozó, aki várhatóan több tíz milliárdos üzletet kötött a bányanyitással, megússza ezt az ügyet csupán 3 millió forintos bírsággal.

A vizsgálattal párhuzamosan a kormány határozatban döntött arról, hogy a recski családok súlyos lakhatási problémáira 500 millió forintot különít el, és megbízza az MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft.-t a lakhatási válság menedzselésére. Rétvári Bence államtitkár úr korábban arról tájékoztatott, hogy az MR Közösségi Lakásalap támogatására vonatkozó írásos kérelmek benyújtását követően kerül majd sor a támogatói okirat kibocsátására a Belügyminisztérium részéről. Az MR Közösségi Lakásalap 2023. augusztus 31-én benyújtotta az írásos kérelmét a Belügyminisztérium részére. A támogatási szerződés megkötéséről, illetve a támogatói okirat kibocsátásáról azonban továbbra sem rendelkezünk információval.

Szeretném feltenni azt a kérdést, hogy az Energiaügyi Minisztérium államtitkára arról tájékoztatott, hogy nem vizsgálják felül ezt a nevetséges 3 millió forintos büntetést, ezért a miniszter úrhoz, illetve az államtitkár úrhoz fordultam/fordulok mint a katasztrófavédelemért is felelős minisztérium képviselőjéhez: várhatóe a hatósági bírság összegének felülvizsgálata a kormány részéről (Az elnök csenget.), továbbá mikor kötik meg a támogatási szerződést az MR Lakásalappal? Várom válaszát. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage