RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ahogy azt ön is tudja, a Tarna és a Balla patak villámárvize miatt 17 ingatlanból 48 főt telepítettek ki, közülük 8 a művelődési házban, 40 pedig rokonoknál talált szállást. A kormány is lépett az ügyben segítségként, hiszen július 10-én megszületett a kormányhatározat, amely a károk enyhítésére egy költségkeretet biztosított 500 millió forint értékben, egyúttal előírta az ingatlanok hosszú távú használhatóságának, lakhatóságának vizsgálatát szakértők bevonásával és megbízta az MR Közösségi Lakásalap Közhasznú Nonprofit Kft.-t, hogy segítséget nyújtson az ott levő károk felszámolásában, illetve a károsultak ellátásában, segítésében.

Itt közpénzekről beszélünk, tisztelt képviselő úr, tehát alaposan kell eljárni. Abban az esetben, ha valakinek lakhatatlanná válik az épülete, akkor ennek a helyzetnek a megoldására, hogy ne maradjon hajlék nélkül, az állam rendkívüli segítséget nyújtott. Ugyanakkor ez csak abban az esetben folyósítandó, ha valóban a villámárvíz következtében történt meg és az épület nem volt eredetileg is rossz állapotú, hiszen az felelőtlen gazdálkodás lenne, ha korábban is rossz állapotú épületre a villámárvíz miatt fizetne ki az állam összegeket, mintha a villámárvíz miatt keletkezett volna a kár. Ezért volt szükség a szakértők bevonására, hogy állapítsuk meg, melyik az az épület, amely károsodott, melyik nem, melyik életveszélyes, melyik nem, melyiknek az állapotromlása hozható összefüggésbe a villámárvízzel és melyiknek nem. Amelyiknek összefüggésbe hozható, az a család nyilván segítséget kell hogy kapjon ahhoz, hogy helyreállítsák a lakhatásukat, ahol viszont ehhez nincs köze, ott nyilván az államháztartási törvény szabályainak megszegése lenne, ha az állam mégis kifizetne összegeket, hiszen nem lenne ahhoz jogalap, jogcím.

Ez a munka folytatódik, kérdőíves komplex adatgyűjtéssel, szociális diagnózis felállításával, hogy mindenkinek a megfelelő segítséget tudjuk helyben adni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage