MIHÁLFFY BÉLA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt évszázadokban a generációk, családok együttélése biztonságot jelentett, hiszen a közös háztartásokban élő családtagok ellátása, segítése nem okozott problémát. Az idők folyamán azonban megváltozott a helyzet, a családok szétszóródtak és a távol élő idős hozzátartozók gondozása nehezebbé vált. A fizikai távollét és sok esetben a magány félelmet és bizonytalanságot generál az idős emberekben, éppen ezért támogatásuk és megsegítésük rendkívül fontos és felelősségteljes feladat.

A kormány mindent megtesz az idős emberek biztonsága érdekében, ezért tavaly kormányzati támogatással elindult az európai szinten is egyedülálló kezdeményezés, a Gondosóra program. Ez egy ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, melynek célja, hogy az idősek szükség esetén egy eszközön, egy órán keresztül egyetlen gomb megnyomásával jelezni tudják segítségkérési szándékukat. A program elsődleges célja az otthoni és önálló életvitel meghosszabbítása, ám sokszor az önellátás mellett is szükség lehet külső segítségre. A Gondosóra program segít abban, hogy az idős emberek szükség esetén egyszerűen elérjék azt a személyt, aki gyorsan valódi segítséget tud nyújtani nekik. Első számú kontaktszemély a segítő családtag, rokon, ismerős, szomszéd, akik önzetlen és felelősségteljes tevékenységet végeznek, hiszen általuk és a programnak köszönhetően a biztonságérzet, az éjjel-nappali figyelem biztosítása és a segítségnyújtás bentlakásos ellátás igénybevétele nélkül is megvalósul.

Tisztelt Államtitkár Úr! A kormányzat kiemelt feladatának tekinti, hogy gondoskodjon az idősekről. A Gondosóra program része annak a nyugdíjasokat támogató és segítő intézkedéssorozatnak, mely a kormány emberközpontú politikájának újabb bizonyítéka. Meg kell becsülni a szépkorúakat, ők igazán megérdemlik a gondoskodást, hiszen az életük végéig dolgoztak Magyarországért.

A fentiek alapján kérdezem a tisztelt államtitkár urat, hogyan segíti az időseket a Gondosóra program. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage