DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném megköszönni, hogy felhozta ezt az igen fontos kérdést, azért is, mert a kormánynak célkitűzése, hogy minden lehetséges támogatást megadjon idősebb honfitársainknak azért is, mert ez az a generáció, ezek azok a generációk, akik a nehéz időszakokban, a legnehezebb időszakokban is hátukon vitték ezt az országot. A kormány ezért biztosítja a nyugdíj-kiegészítést, a nyugdíjprémiumot, ezért döntött a jövő évi nyugdíjemelésről, illetve ezért döntött arról, hogy tartósan visszavezeti a 13. havi nyugdíjat.

Az anyagi jellegű támogatásokon túl egy nem anyagi jellegű intézkedésről is döntés született, ez az ön által is említett Gondosóra-program. Ennek az a lényege, hogy 65 év feletti honfitársaink egy olyan készüléket kapnak, amellyel azonnal egy gombnyomással lehet segítséget kérni az ország minden pontján. Ha megnyomják ezt a gombot, akkor egy olyan diszpécserközpontot érnek el, ahol egészségügyi végzettséggel is rendelkező kollégák állnak rendelkezésre, akik el tudják dönteni, hogy mennyire súlyos az eset, és vane szükség további intézkedésekre. A Gondosóra esésérzékelővel is rendelkezik, amely jelzést küld egy bizonyos ütést vagy zuhanást érzékelve, így kapott már segítséget az a sofőr, aki balesetet szenvedett.

(Az elnöki széket Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

A készülékben helymeghatározó is van. Ennek nagy jelentősége volt akkor például, amikor egy horgász a folyóba esett, és megnyomta a gombot, és úgy tudott segítséget kérni, és a mentősök a helymeghatározó segítségével tudtak a segítségére sietni és megmenti az életét.

Európában is egyedülálló ez a kezdeményezés, mert nem piaci alapú, hanem ingyenes, ezért is lehetséges az, hogy már több mint 250 ezren regisztráltak, mindenki mást is szeretnénk arra kérni, hogy regisztráljon. Ez a kezdeményezés, ez a program a hozzátartozók számára is megnyugvást, biztonságot jelent, mert azt érzékelteti, hogy a távolság ellenére is elérhető a segítség a nap minden percében. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage