BEDŐ DÁVID (Momentum): Köszönöm szépen. Választói korhatárcsökkentéssel a közéletet, a politikát közelebb lehetne vinni a fiatalokhoz. Napjainkra a serdülők, tinédzserek egyébként is lépten-nyomon találkoznak a politikával, és van is róla véleményük. Miért ne szólhatnának akkor bele? A 14-18 év közötti fiatalok jogai és kötelességei jelenleg nincsenek összhangban egymással. Egy ilyen fiatal vállalhat munkát, és fizet adót, büntethető és felelősségre vonható, köthet házasságot, de közben mégsem szavazhat. Ez pedig igazságtalannak tűnik.

Kedves Képviselőtársaim! Bármennyire is hihetetlennek tűnik, ezek a mondatok a KDNP egyik politikusától származnak, több mint tizenkét évvel ezelőttről. Azóta nagyot fordult a világ, a mai állampárt végleg lerohasztotta a közoktatást, elüldözték a CEU-t, fideszes alapítványokba szervezték ki az egyetemeket, kormányzásukkal sok-sok ezer hallgatótól veszik el az Erasmus lehetőségét, és akkor például még nem is beszéltem a lakhatási válságról, ami sújtja a fiatalokat.

Egyszerűen tehát fiatal és jövőellenes politikát folytatnak. Önöknek egy cseppet sem számít a legfiatalabbak véleménye, elzárkóznak bármiféle párbeszédtől, és mondjuk ki az igazságot, abban reménykednek, hogy érettségi után ezek a fiatalok majd a lábukkal fognak szavazni, elmennek külföldre tanulni vagy dolgozni, és akkor majd nem fog fájni a fejük miattuk.

A Momentum szerint ez elfogadhatatlan és szörnyen káros. Szerintünk valódi lehetőséget kell adni a legfiatalabbaknak, hogy beleszólhassanak a közügyek alakulásába és az ország sorsába. Ha más nem, az elmúlt hónapok bizonyították, hogy a 16-17 éves fiatalok képesek megszervezni magukat, kiállni a számukra fontos értékekért, és hangot adni az elégedetlenségüknek.

Mégis ott tartunk, hogy hiába lesz jövőre európai parlamenti választás, ezek a fiatalok egyszerűen nem kapnak lehetőséget, hogy szavazhassanak, hogy beleszólhassanak saját jövőjük alakulásába. Amíg az osztrák, belga vagy német társaik voksolhatnak, addig nekik otthon kell ülni, mert a hatalom szerint nem elég érettek, hogy döntést hozzanak.

Szerintünk egy magyar fiatal szava is annyit ér, mint a többi európaié. Éppen ezért a Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX kampányt indított annak érdekében, hogy a 2024-es EP-választáson már a 16-17 éves magyar fiatalok is szavazhassanak. Az elmúlt hetekben több ezer aláírást gyűjtöttek az ország minden pontján, ami jól mutatja: változást és nagyobb beleszólást követelnek a legfiatalabbak. A Momentum szerint ez jár nekik.

Éppen ezért alkotmánymódosítót nyújtottunk be a Ház elé annak érdekében, hogy a jövő júniusi EP-választáson már a 16-17 évesek is szavazhassanak. Csökkentsük a választói korhatárt, semmit róluk nélkülük! Köszönöm. (Varju László tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage