VARJU LÁSZLÓ (DK): Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Kormánypárti képviselőtársaim, azt kell hogy mondjam, önök történelmi mértékű válságot szabadítottak a magyarokra. Az Európa-rekorder orbáni infláció miatt az emberek hónapról hónapra élnek, és tovább súlyosbítja az orbáni rezsiemelés is ezt. Sokan már fűteni sem mernek a saját lakásukban, olyan mérhetetlenül drága lett a rezsi, miután önök ötször annyiért adják az orosz gázt, mint amennyiért veszik. Önök miatt felnőtt, dolgozó emberek ülnek otthon kabátban, gyerekek fagyoskodnak éjszaka a takarók alatt, vagy a nyugdíjasok kényszerülnek arra, hogy válasszanak a fűtés vagy a gyógyszer között.

Mindehhez persze nemcsak az elmúlt hónapok elhibázott döntései vezettek, hanem az elmúlt 13 év kanyarban előző kormányzása okozza mindezt. Egy fenntartható, az emberek számára kedvező gazdaságpolitika és benne az energiapolitika kialakítása hosszú távú stratégiai gondolkodást igényel. Na, de ez önöknél hiányzik (Rétvári Bence: Bezzeg a DK-ban! Árnyékkormány!), hiszen csak a pillanatnyi, napi politikai siker érdekében gondolkoznak, és egyébként feláldozzák az országot ennek érdekében.

Ezt láttuk akkor is, amikor méregdrágán vásároltak Putyintól orosz gázt, ezermilliárdokat bukva rajta, majd ezt a veszteséget hétszeres rezsiemelésként az emberekkel fizettetik meg. Vagy akkor, amikor Paks II. miatt eladósították az unokáinkat is az oroszoknak. Arról se feledkezzünk meg, hogy előbb betiltották a szélerőműveket, majd utána a háztartási napelemek visszatáplálását is megtiltották.

Önök nemhogy a Föld épségével, az emberiség jövőjével nem foglalkoznak, de a magyar emberek megélhetése, sőt élete sem drága önöknek. Legyen meg a milliárdos elit napi pár száz milliója, mit sem számít önöknek, hogy közben hazánkat a háborút kirobbantó Oroszországhoz láncolták, de az energiaszegénységre nincs megoldásuk. Pénzért hagyták cserben és árulták el a magyar népet. Önök elősegítik a klímaveszély növekedését. Önök kiszolgáltatták országunkat külföldi energiaszolgáltatóknak, az orosz Gazprom vidám barakkja vagyunk. Önök látják, hogy az embereknek választaniuk kell a gyógyszer, az étel és a meleg között, mégsem tesznek semmit.

A szociáldemokrata Dobrev-árnyékkormány ezért kormányváltás után más irányú gázbeszerzésre, továbbá a megújuló energiaforrásokra építve, leválunk Oroszországról és leállítjuk a Paks II. beruházást. A kieső energiát megújuló energiaforrásokból fogjuk pótolni. Eltöröljük a szélerőmű-építési tilalmat, kihasználjuk a bőségesen rendelkezésre álló geotermikus energiát, és egymillió napelemet fogunk telepíteni.

Mindezekkel párhuzamosan el fogjuk törölni Orbán rezsiemelését, és elindítjuk az országos lakásfelújítási programot. Szerintünk egyszerre kell és lehet csökkenteni az energiadíjakat és az energiafelhasználást is. A rezsiszámlák nemcsak olcsóbbak, hanem a lakásaink takarékosabbak is lesznek. Minden elérhető forrás felhasználásával öt év alatt 500 ezer lakótelepi lakást, illetve egymillió más típusú házat, családi házat fogunk felújítani. Korszerű szigetelés, új nyílászárók és más gépészeti megoldások segítségével drasztikusan javítani fogunk a háztartások fűtésének hatékonyságán.

Végezetül: tenni fogunk az ellen is, hogy az energiafogyasztók ne legyenek egyoldalúan kiszolgáltatottjai az energiacégeknek. Háztartásokból, társasházakból, önkormányzatokból, kisvállalkozások együttműködéséből energiaközösségeket szervezünk, amelyek megtermelik és elosztják a Magyarországon felhasználható energia legnagyobb részét. Napelemek, házi szélerőművek létrehozása ugyanis jelentős támogatást igényel, és nincs mindenkinek hely erre. Ezért a fejlesztési forrásokat az állam által támogatott energiaközösségek fogják pályázni és felhasználni.

Dobrev Klára árnyékkormánya már most készen áll a szociáldemokrata fordulatra a magyar energiapolitikában is. Készen állunk, hogy a kormányváltás után drasztikusan csökkentsük a rezsiszámlákat, megvédjük az embereket az extraprofitra szomjazó energiacégektől. Készen állunk arra, hogy Magyarország külföldi energiafüggőségét megszüntessük. Készen állunk, hogy Magyarországot megújuló energiával lássuk el, mely megakadályozza a pusztító klímaváltozást, mert minden egyes magyar embernek jár a megfizethető rezsi, a fűtött lakás, a kivilágított szoba és az elérhető, tiszta környezet. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Tordai Bence tapsol.)

(10.10)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage