DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Engedjék meg, hogy röviden ismertessem a törvényjavaslat tartalmát, illetve kiváltó okait.

Az elmúlt időszak eseményei alapján kijelenthetjük, hogy a többes válságok és veszélyek korát éljük, az orosz-ukrán háború mellett most már a Közel-Keleten is kibontakozott egy súlyos fegyveres konfliktus, amelynek szemmel látható biztonsági kockázatai vannak Európa egészére nézve, ráadásul Magyarország déli határainál is egyre gyakrabban hallani fegyverropogást a kerítés túloldalán, radikális csoportok fenyegetik hazánk biztonságát.

Hogy mi következik ebből, sok egyéb mellett talán az is, hogy többé nem vehetjük készpénznek azt a biztonságot, amelyet az elmúlt években megszoktunk, csak akkor tudjuk megőrizni ezt a biztonságot, hogyha tovább erősítjük az ország védelmét. A tárgyalt törvényjavaslat ehhez szeretne hozzájárulni.

Hazánk az elmúlt években már harminc országgal kötött megállapodást a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről. A Nagy-Britanniával és Észak-Írországgal kihirdetendő egyezményt nemrégiben írta alá a kormány. Az egyezmény egyebek mellett részletezi a biztonsági együttműködést, a minősített adatok továbbítását, sokszorosítását, fordítását vagy éppen a megsemmisítést érintő szabályokat, emellett kijelölik a hatáskörrel rendelkező hatóságokat, valamint meghatározzák azokat az eljárásokat, amelyeket a minősített adat biztonságának megsértése esetén kell alkalmazni.

Magyarország és Nagy-Britannia, illetve az aláíró felek kötelezettséget vállaltak arra, hogy egyformán szigorú védelmet biztosítanak az egyezmény keretében kicserélt vagy keletkezett minősített adatok számára. Az egyezmény tovább erősíti a két ország közötti együttműködést a honvédelem, a rendvédelem, valamint a nemzetközi szervezett bűnözés és terrorizmus elleni harc területén, ez tovább erősítheti a magyar emberek biztonságát.

Ennek jelentőségét, azt hiszem, hogy a jelenlegi körülmények ismeretében nem lehet eltúlozni, ezért arra kérem a tisztelt képviselő hölgyeket és urakat, hogy támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(10.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage