DR. HÖRCSIK RICHÁRD, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: (A képviselő hangosítás nélkül kezdi meg felszólalását.  A terembiztos hordozható mikrofont helyez a képviselő elé.) Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés még 2009-ben, közel másfél évtizede fogadta el a minősített adatvédelemről szóló törvényt, amely újraszabályozta az állam titkaira vonatkozó törvényi rendelkezéseket. Emlékszem, ezt a jogszabályt ekkor több támadás is érte, ugyanakkor a kritikák alapvető félreértéseken alapultak, hiszen az államnak ma is vannak titkai, még ha ezek a titkok az életviszonyok szűkebb körét érintik, és ezek vonatkozásában is nagyon kis számúak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy vélem, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy amennyiben a magyar állam érdekében ténylegesen az adott információ korlátozott nyilvánossága vagy megismerhetősége áll, a magyar hatóságok képesek legyenek ezen érdekek hatékony védelmére.

Tisztelt Képviselőtársaim! A minősített adatok védelmének egységes jogszabály- és intézményrendszere által nemcsak, úgymond, a jogharmonizációs kötelezettségeinknek teszünk eleget, hanem egyben lehetőség nyílik arra, hogy nemzetközi jogi eszközök útján is védjük ezeket a titkokat. Ahogy államtitkár úr is említette, az addig Olaszországgal, valamint Németországgal kötött adatcserecélú instrumentumok ugyanis nem voltak megfelelőek és alkalmazhatóak. Ennek köszönhetően kétoldalú titokvédelmi megállapodásokat kötöttünk Szlovákiával, Lengyelországgal, a Cseh Köztársasággal, majd ezt követően szinte minden európai partnerországgal. Ezáltal tehát elmondhatjuk, tisztelt képviselőtársaim, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat egy 13 éve tartó folyamat újabb állomása, amelynek célja, hogy hazánk jól szabályozott körülmények között adhat át a másik szerződő félnek vagy vehet át attól ilyen adatot, nem beszélve arról a lehetőségről, hogyha a minősített adatot közösen keletkeztették.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az Egyesült Királysággal kötött minősített adatok védelméről szóló egyezmény többek között rögzíti, ahogy államtitkár úr is említette, a minősítési szintek magyar és angol nyelvű megjelölését, a biztonsági alapelveket, a minősített adathoz való hozzáférés lehetőségeit, az országaink közötti biztonsági együttműködés útjait, illetve a biztonsági események esetén szükséges tennivalókat. Ezek az ilyen tárgyú jogszabályok fontos elemei, tehát a másik szerződő féltől és az egyes szerkezeti elemek eltéréseitől függetlenül kijelenthető, hogy ez a törvényjavaslat egy fontos témakörben régóta folytatott jogalkotási folyamat része. A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja egyetért a kihirdetni kért nemzetközi szerződésben foglaltakkal, így kérem a tisztelt Házat, hogy a minősített adatok védelmével kapcsolatos eddigi erőfeszítésekhez kapcsolódva e törvényjavaslatot is támogatni szíveskedjenek. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage