NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Államtitkár Úr! Jól tudjuk, hogy a rendszerváltás után Magyarország a minősített adatok védelme egységes jogszabály- és intézményrendszerének kialakításában jelentős lemaradásban volt. Ez két évtizedig ellehetetlenítette hazánk számára, hogy minősített adatok cseréjére vonatkozó biztonsági együttműködést bilaterális alapon is kössön.

Két évtized után elérkeztünk egy folyamathoz, amikor a minősített adat védelméről szóló új törvény megteremtette a kétoldalú titokvédelmi megállapodások megkötéséhez szükséges jogi alapokat. Ennek a folyamatnak most egy nagyon fontos és új állomásához érkeztünk, amikor egy korszerű, minden hazai és nemzetközi jogi kritériumrendszernek megfelelő megállapodást tudunk ratifikálni az Országgyűlésben, ezúttal Magyarország és az Egyesült Királyság között.

A mostani törvényjavaslat elfogadásával az előző hatályát veszti, de Magyarország számára az Egyesült Királyság rendkívül fontos partner, az egyik legfontosabb EU-n kívüli európai szövetségesünk. A britekkel hazánknak kiválóak a kétoldalú kapcsolatai, a gazdasági dinamizmus pedig kivételes. Az Egyesült Királyság hazánk 16. legjelentősebb kereskedelmi partnere és 7. legnagyobb befektetője. Az Európát körülvevő biztonsági környezet az elmúlt években megváltozott, mert beléptünk a veszélyek korába; háborúk, konfliktusok és terrorizmusveszély jellemzik az Európát körülvevő biztonsági környezetet.

(10.50)

Egy ilyen környezetben kiemelkedően fontosak a biztonsági együttműködések más országokkal, különösen, ha azok szövetségeseink. Magyarországon a brit cégek 50 ezer embernek adnak munkát, a kétoldalú kereskedelem volumene pedig tavaly megközelítette a 6 milliárd eurót.

Nagyon bízom benne, hogy ez a megállapodás, amelyet az Országgyűlés hamarosan ratifikálni tud a magyar és a brit szervek között, a biztonságunkat erősítő módon fog tudni működni, éppen ezért az Egyesült Királyság fontos szövetségesi partnersége miatt a KDNP-frakció támogatni fogja az egyezmény kihirdetését. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage