DR. HÖRCSIK RICHÁRD, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt évek külpolitikai sikerei számunkra egyértelműen bizonyították, hogy érdemes vigyázó szemeinket Keletre vetni, hiszen számos közép-ázsiai országgal ápolunk immáron gyümölcsöző politikai és gazdasági kapcsolatot.

Jelenleg előttünk egy Üzbegisztánnal ratifikálandó légi közlekedési egyezmény van, arról vitázunk. Szeretném kiemelni, hogy Üzbegisztánnal ebben az évben nagyon élénk diplomáciai kapcsolatot folytattunk, például márciusban megnyitottuk Budapesten Üzbegisztán nagykövetségét  ezzel a Türk Államok Szervezetének minden tagállama rendelkezik már diplomáciai képviselettel Magyarországon , és a kétoldalú kapcsolatainkat tekintve elmondható, hogy mindkét fél sokat profitált az eddigi közös munkából. Csak szeretném megemlíteni, hogy egy helyi üzbég bank felvásárlásával például az Országos Takarékpénztár az ötödik legfontosabb szereplője lett az üzbég bankszektornak. A magyar bank jelenléte minden bizonnyal további magyar vállalatoknak ad majd bátorítást az Üzbegisztánban történő magyar terjeszkedéshez, ugyanis jogi és pénzügyi biztonságunk garantált az OTP jelenlétével. Aztán fontos megemlítenem azt is, hogy az oktatás területén milyen kiváló az együttműködés, évente több mint 170 üzbég diák ösztöndíjjal tanulhat magyarországi egyetemeken, és erre legutóbb csaknem 800-an pályáztak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat előzménye, hogy a Wizz Air légitársaság megfogalmazta érdekeltségét elsősorban a Taskent-Budapest útvonalon. Üdvözlendő, hogy a 2021. szeptemberi taskenti magas szintű találkozón  ahogy azt az államtitkár úr is említette  az üzbég miniszterelnök-helyettes kifejezte, hogy készek a repülőtereket megnyitni, fogadva ezzel a Wizz Air járatait. A járatindítás jogi hátterét ez a jelen nemzetközi szerződés szeretné biztosítani.

Tisztelt Képviselőtársaim! Amint az államtitkári előterjesztői expozéból is kiderült, az Európai Unió szabályozásával szemben a harmadik országokra, vagyis a világ nagyobb részére továbbra is a légi közlekedés megszervezésére vonatkozó egyezményes szabályozás vonatkozik, amely számos esetben kedvezményt biztosított és biztosít a polgári légi forgalomnak, beleértve az adómentességeket is, ugyanakkor az egyes országok közötti rendszeres légi forgalom megindításának továbbra is feltétele, hogy az érintett két ország megállapodjon egymással a repülési jogokról. A légi közlekedés sajátos körülményeiből következően számos olyan kérdést kell tisztázni, amely a repülőjáratok elindítása és működtetése érdekében feltétlenül szükséges.

(11.00)

Ilyen a forgalmi jogok nyújtása, vagyis az, hogy mindegyik szerződő fél megadja a másik szerződő félnek a megállapodásban meghatározott jogokat a menetrend szerinti nemzetközi légi járatok meghatározott útvonalakon történő üzemeltetésére. Egy ilyen megállapodás kiterjedhet  amint a jelen esetben is kiterjed  az útvonaltervekre, de ugyancsak e nemzetközi instrumentum feladata az, hogy szabályozza azt, hogy a feleknek joga vane egy vagy több légitársaságot kijelölni a megállapodás szerinti légi járatok üzemeltetésére minden egyes meghatározott útvonalon, valamint ezen kijelöléseket visszavonni vagy éppen megváltoztatni.

(Az elnöki széket Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Tisztázza még a törvényjavaslat a menetrendek előzetes jóváhagyásra való benyújtását, a viteldíjak tekintetében pedig egyértelművé teszi, hogy a szerződő fél beavatkozhat olyan, a két fél légitársaságai által felszámított viteldíjak esetén, amelyek a piaci előnnyel történő visszaélés miatt túlzott mértékűek, vagyis más módon versenyellenesek.

Tisztelt Képviselőtársaim! A vám- és adómentesség mellett a jelen megállapodás, ahogy látjuk, szabályozza a szerződő felek területén a közvetlen átmenő forgalomban részt vevő és a repülőtér erre a célra fenntartott területét el nem hagyó utasok poggyász- és áruellenőrzését.

Végül, de nem utolsósorban, tisztelt képviselőtársaim, a megállapodás tartalmaz a vitás kérdések rendezésére vonatkozó rendelkezéseket is, a konzultációk útján vagy diplomáciai csatornákon keresztül folytatott egyeztetések elsődlegességét a légügyi hatóságok bevonásával, majd pedig a választott bíróság egészíti ki.

Az elmondottak alapján is látható, tisztelt képviselőtársaim, hogy a jelen előterjesztés is tartalmazza a légi forgalmi tárgyú nemzetközi egyezmények esetében szokásos azon elemeket, amelyek a szerződő felek közti légi forgalom működtetéséhez alapvetően szükségesek, így a Fidesz képviselőcsoportja az Üzbegisztánnal kötendő légi forgalmi egyezményt elfogadásra javasolja a tisztelt Ház számára. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage